Grinpis ilegalno ograničio brzinu

Organizacija Grinpis postavila ilegalno saobraćajne znake za ograničavanje brzine na 120km/h na autoputevima u Nemačkoj.

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2007.

10:12

Default images

Nemačka je jedina zemlja u Evropi na čijim autoputevima ne postoji zakonsko ograničenje brzine. Aktivisti ove Međunarodne ekološke organizacije akciju obrazlažu zaštitom od zagađivanja vazduha jer su emisije štetnih gasova veće prilikom većih brzina i većih opterećenja motora.

Nekoliko znakova je postavljeno na sredini puta između Berlina i Hamburga, kao i na autoputu A7 u srednjoj Nemačkoj.

Nemačke vlasti uklanjaju ove ilegalno postavljene saobraćajne znake i upozoravaju na populizam, ali osim podnošenja krivičnih prijava protiv nepoznatih počinilaca, ništa nije konkretno preduzeto protiv Grinpisa, koji javno kritikuje nepostojanje ograničenja brzine na nemačkim autoputevima, a ne krije ni ovu svoju akciju.

"S obzirom na promene klime, odbijanje regulacije brzine je je cinično i anahrono", reči su kojima predstavnici Grinpisa kritikuju stanje u Nemačkoj, zemlji s najdužoj mrežom autoputeva u Evropi od oko 12.000 kilometara.

Na nemačkim autoputevima nema ograničenja brzine, s tim što je preporučena brzina od 130km/h. Na trećini mreže je, ipak, iz raznih saobraćajnjih i bezbednosnih razloga, brzina ograničena klasičnim saobraćajnim znacima, tako da vozači teško mogu uočiti da su neki znaci naknadno i nezakonito postavljeni.

Iako Nemačka u EU važi za jednu od zemalja s najrazvijenijim društvenim pokretom za zaštitu sredine, dosadašnje debate o regulaciji brzine na autoputevima, pored jasnih ekoloških i bezbednosnih prednosti ograničavanja, nisu dale nikakav rezultat. Regulaciju odbijaju ne samo auto-klubovi i auto-industrija, već i vlada.

U odbranu nemačkih vozača stavio se lane i ugledni nemački list "Fajnešnel Tajms Dojčland“, koji je napisao da je neograničena brzina za Nemce nešto slično onome što je za Francuze bageta. "A niko ne bi dozvolio u Francuskoj da nacija ostane bez ove svoje karakteristike", dodaje list.

"To je gruba nepristojnost", komentarsala je portparolka ministarstva saobraćaja Nemačke Aleksandra Ditman tu akciju. Grinpis, međutim, javno odgovara da ima nameru da nastavi akciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: