Rešenja DSS-a i rešenja DS-a

Kandidat za ministra vera Srbije biće dosadašnji ministar energetike Radomir Naumov saznaje Beta. Neka rešenja DS-a za ministarstva,

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2007.

12:56

Default images

Kandidat za ministra energetike biće Aleksandar Popović, unutrašnjih poslova Dragan Jočić, trgovine Predrag Bubalo i prosvete Zoran Lončar. U subotu je najavljeno i da bi Slobodan Samardžić trebalo da bude ministar za Kosovo i Metohiju u novoj Vladi Srbije, a državni sekretar u tom ministarstvu biće Leon Kojen.

Kandidat za ministra za infrastrukturu je lider Nove Srbije Velimir Ilić.

U DS-u još razmišljaju o podeli resora.

Za sada je izvesno da će potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije biti Božidar Đelić, a da će resor finansija voditi Milica Bisić, koja je bila zamenik ministar finansija 2003. godine, u vreme kada je Đelić vodio taj resor.

Bisićeva je pre toga dve godine bila direktorka Poreske uprave Republike Srpske.

Ministar odbrane biće Dragan Šutanovac, pravde Dušan Petrović, a spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Ministar poljoprivrede biće Slobodan Milosavljević, a resor za rad i socijalnu politiku vodiće Rasim Ljajić.

Ministar bez portfelja zadužen za Nacionalni investicioni plan biće Dragan Dilas.

I dalje nije poznato ko će voditi ministarstva telekomunikacija, lokalne samouprave, kulture, dijaspore, ekologije.

Načela nove vlade Kosovo i Evropa

Stranke koje će formirati novu vladu Srbije uverene u njenu dugovečnost.

Iako je dogovor o novoj Vladi Srbije sklopljen sa mnogo problema i u vremenskom cajtnotu, stranke koje čine novu Vladu – DSS, Nova Srbija, Demokratska stranka i G 17 plus uvereni su da će ta Vlada imati dug vek.

Oni tvrde da takav stav proizilazi iz toga što su osnovni principi – evropske integracije i status Kosova potpuno usaglašeni.

Uprkos tome što su samo pre par dana međusobno razmenjivali žestoke optužbe i tvrdili da je dogovor nemoguć, vrlo brzo se situacija preokrenula. Osim što je dogovor postignut, stranke nove vlade DSS, Nova Srbija, DS i G17 plus, jedinstvene su i u ocenama da će ta Vlada iamti pun mandat od četiri godine.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović ocenio je da je najvažnije da se izabere vlada koja će nastaviti evropske integracije i pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju: "Naravno da je potrošeno vreme da se ovakva većina formira, ali mislim da bi cena koju bi zemlja platila da je formira drugačija parlamentarna većina i da je Srbija dramatično promenila kurs državne politike u odnosu na kurs koji vodi od 5. oktobra bila neizmerno veća. Najvažnije je da postoji vlada koja će nastaviti evropske integracije, a  s druge strane ta vlada ima jasan cilj da diplomatskim i pravnim sredstvima se bori za očuvanje teritorije i državnog suvereniteta zemlje", kaže Petrović.

Upravo stav oko rešavanje statusa Kosova u Demokratskoj stranci Srbije ističu kao jedan od odlučujućih momenata: "Jasna politika je dogovorena, pre svega kada je reč o Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu države, oko toga nema nikakvog kompromisa i naravno očekujemo da i svi ostali dogovori koji su bili predmet našeg sporazuma budu poštovani i ako sve bude tako očekujem da će ova vlada raditi u interesu ove države i za dobro svih građana", kaže šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: