EU sutra o očekivanjima od vlade

Šefovi diplomatija EU sutra će pozdraviti dogovor srpskih demokratskih stranaka o vladi. Moguće ubrzanje pregovora sa Srbijom.

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2007.

15:04

Default images

Oni će, u očekivanju da se to do kraja potvrdi dogovor stranaka i u Skupštini Srbije, verovatno nagovestiti ubrzanje i jačanje evropske integracije Srbije, uz obnovu pregovora o pridruživanju.

Kako su to novinarima preneli visoki funkcioneri nemačkog predsedništva EU, ministri evropske dvadesetsedmorice bi u zaključcima briselskog zasedanja trebalo da istaknu veliko zadovoljstvo što su srpske reformske snage uspele da se sporazumeju o stvaranju kabineta na temelju rezultata januarskih izbora, kada je većina srpskih građana podržala demokratska i proevropska opredeljenja Srbije.

Od nove srpske vlade se u Briselu očekuje da preduzme odmah sve korake za ubrzanje evropskih reformi, napore da se povrati ritam investicija i donedavno veoma uspešnog privrednog razvoja, uz jasno opredeljenje i opipljive korake za punu saradnju s Haškim sudom čime bi se potvrdilo delovanje pravne države i demokratski nadzor nad službama bezbednosti i pravosuđem.
Oli Ren (FoNet)
Evropski komesar Oli Ren poručio je da će sastavljanje nove srpske demokratske vlade omogućiti potpisivanje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji, uz pokretanje rada na utvrđivanju mera za potpuno ukidanje evropskih viza za srpske građane i stavljanje Srbije na takozvanu "belu Šengensku listu".

Ren je istakao da će odmah biti obnovljeni pregovori Unije i Srbije sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, s tim da nova reformska vlada "iskaže rešenost i donese očekivane odluke koje će voditi punoj saradnji s Haškim sudom. On je precizirao da će taj sporazum biti i zaključen kad uslovi za saradnju s tim sudom budu ispunjeni.

Ren i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo su, kako saznaje agencija Beta, na susretu vođa Jugoistočne Evrope u petak u
Zagrebu, razmatrali mogućnost da se, ukoliko bi nova srpska vlada odmah obznanila svoje ključne ciljeve, možda već na sutrašnjem sastanku šefova diplomatija saopšte i neke konkretne odluke podrške Srbiji.

Evropski komesar Ren je u poruci ponovo želeo da naglasi da sporazum o stabilizaciji i pridruživanju otvara vrata za kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

U Evropskoj komisiji u Briselu se ocenjuje da je nekoliko meseci u ovoj godini izgubljeno za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, iako su oni tehnički bili skoro privedeni parafiranju.

Sad se razmišlja, čim nova vlada u Beogradu počne da deluje, da se pregovori ubrzaju i, uz ispunjenje "haškog uslova", do kraja godine sporazum i potpiše, čime bi se Srbiji možda otvorila vrata da sprovođenjem bitnih reformi do kraja 2008. dobije i status kandidata za članstvo u EU.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana je, isto tako, poručio da od nove demokratske proevropske srspke vlade očekuje da "brzo i odlučno nastavi nužne reforme kako bi se Srbija tešnje približila EU i doprinela povoljnom regionalnom razvoju i stabilnosti".

Solana je time želeo da ukaže i na ključni značaj Srbije za region.

I, kako je to ponovo predočio Ren, da se kroz ugrađivanje Srbije u Evropsku uniju omogući "ovaplote njeni veliki ekonomski, intelektualni i kulturni potencijali Srbije".

Šefovi diplomatija EU će sutra razmotriti i proces rešavanja statusa Kosova, imajujći u vidu da je misija SBUN boravila u Prištini i činjenice da su ministri evropske dvadesetsedmorica "pozdravili napore" Martija Ahtisarija i da je generalni sekretar Un Ban Ki-Mun "podržao ceo Ahtisarijev paket" za rešavanje statusa Kosova, objasnili su zvaničnici EU.

On je želeo da podvuče da "ne treba sumnjati u zajednički stav" članica Evropske unije i time odgovorio na pitanje novinara šta u tom smislu znače izjave najviših zvaničnika nekih država EU da ne prihvataju Ahtisarijev plan.

Ren je prvi put, u razgovoru s novinarima sa Zapadnog Balkana, pre nekoliko dana, predočio da je "jasno da su napori za formiranje nove srpske vlade povezani s rešavanjem statusa Kosova".

O policijsko-bezbednosnom vidu moguće misije EU na Kosovu će sutra raspravljati šefovi diplomatija EU i, na uporedom zasedanju, takođe ministri odbrane evropske dvadesetsedmorice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: