Čurkin: Veto nije isključen

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin nije isključio mogućnost upotrebe veta na nacrt rezolucije za nezavinsost Kosova.

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2007.

10:17

Default images

"Takav scenario postaje sve verovatniji", rekao je Čurkin u izjavi satelitskom ruskom kanalu "Vesti 24".

Govoreći o nacrtu rezolucije koju su podnele SAD i zemlje "evropske trojke" (Francuska, Velika Britanija i Nemačka), Čurkin je rekao da se o njoj neće raspravljati pre susreta američkog državnog sekretara Kondolize Rajs i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Moskvi, početkom naredne sedmice, preneo je Rojters. 

"Svi čekamo rezultate razgovora kako bismo razmotrili situaciju i videli šta ćemo uraditi u Savetu bezbednosti UN", rekao je on.

On je dodao da ruski partneri na zapadu nameću veštačke rokove za osetljivo pitanje i upotrebljavaju dvostruke standarde. "Često napola u šali pitamo zapadne kolege zašto ne primenimo iste vremenske okvire na blikskoistočnu krizu i pokušamo da rešimo izraelsko-palestinski konflikt za, na primer, tri meseca", rekao je on.

Prethodno, ruski MIP je saopštio da američko-evropski predlog rezolucije sadrži elemente koje Rusija ne može da prihvati.

Samardžić: Najava veta otvara novo poglavlje pregovora

Član pregovaračkog tima Slobodan Samardžić ocenio je danas da je najava ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina o mogućnosti upotreba veta "važan događaj" koji bi mogao da otvori novo poglavlje u rešavanju statusa Kosova i Metohije.

"Posle te izjave sve će biti drugačije, jer su SAD suočene sa pravom realnošću oko Kosova i Metohije da neće dobiti potreban broj glasova za prolaz rezolucije. To će ih naterati da razmišljaju u drugom pravcu i moguće je da će početi da revidiraju svoj stav", kazao je Samardžić agenciji Beta.

Tači: Kosovo dobija nezavisnost

Predsednik Demokratske partije Kosova i član kosovskog pregovaračkog tima Hašim Tači izjavio je da je sever Kosova neodvojivi deo kosovske teritorije.

U razgovorima sa meštanima sela Boljetin, na severu Kosovske Mitrovice, Tači je konstatovao da je veoma jasno određenje međunarodne zajednice, prema očuvanju teritorijalnog integriteta Kosova, ugasilo težnje Srbije za podelom Kosova.

Pozivajući meštane sela Boljetin da ne prodaju svoje kuće i imanja, kao i da ne napuštaju sever Kosova, Tači je rekao da je nezavisnost pitanje dana i da veoma brzo treba očekivati međunarodno priznanje te nezavisnosti.

"Za sve može postojati alternativa, međutim za kosovsku državu i njenu integraciju u evro-atlantske strukture nema alternative", rekao je Tači.

Džuda: Dogovor koji nismo očekivali

Novinar Tim Džuda za B92 ocenjuje da uprkos iznesenim stavovima Rusija ne želi da uloži veto, kao što ni Sjedinjene Američke Države ne žele jednostrano da priznaju nezavisno Kosovo.

"Mislim da ćemo videti postizanje nekog dogovora, ali to nije dogovor koji smo mogli očekivati pre mesec ili dva", smatra Džuda.

"Ono do čega dolazimo je da ćemo možda imati novu rezoluciju zasnovanu na Ahtisarjevom planu, bez delova o statusu, sa mogućnošću da oni budu revidirani nakon godinu dana."

"Ja nemam kristalnu kuglu, ali osećam da oni idu ka nekoj vrsti kompromisa, ali mislim da ako oni dođu do ovakve vrste kompromisa o održivoj budućnosti, mislim da Rusi onda mogu da kažu – Vidite mi smo sprečili da Kosovo bude nezavisno, a Amerikanci će kosovskim Albancima moći da kažu da je već 95 odsto posla urađeno i da je ostalo samo još pet posto i da treba samo još malo da nastave da bi došli do konačnog statusa", objašnjava Džuda.

Jakšić: Čurkin replicirao Bernsu

Spoljnopolitički komentator lista Politika Boško Jakšić za B92 kaže da je Čurkinova izjava replika američkog državnom podsekretaru Nikolasu Bernsu, koji je juče u Zagrebu rekao da će Kosovo biti nezavisno do kraja maja.

"Poznato je da se Moskva protivi jednoj takvoj žurbi i da bi parirala američkoj hitnji, sada je Čurkin upotrebio prvi put i zvanično mogućnost veta. Argumenti su se naprosto podigli na viši nivo ali da niti će Kosovo dobiti rezoluciju do kraja maja niti će Rusija upotrebiti veto. Najverovatnije treba očekivati da će proces biti prebačen za jesen i da će međuvreme biti iskorišćeno da bi Vašington i Moskva postigli neku vrstu kompromisa", objašnjava Jakšić.

Ukoliko Rusija ipak uloži veto sve se vraća na početnu tačku, kaže Jakšić.

"Tražiće se onda neke nove rezolucije, novo predlaganje da li će tu Amerikanci ponovo biti inicijatori nove rezolucije ili će prepustiti da proces obnovi EU - u svakom slučaju veto bi ispunio ono što Rusi očekuju, a to je da dođe do odlaganja čitavog procesa. Diplomatski bi se sve iskomplikovalo, jedan takav potez Moskve bi u svakom slučaju imamo posledice i na američko-ruske odnose i zaoštrio ih u jednom trenutku u kojem su oni u značajnoj meri loši."

Suroi: Značajna poseta Kondolize Rajs Moskvi

Predsednik Reformističke partije ORA i član kosovskog pregovaračkog tima Veton Suroi ocenio je da je najavljena posetu američke državne sekretarke Kondolize Rajs Rusiji pozitivna. Tokom posete se očekuje otvaranje pitanja statusa Kosova na do sada najvišem američko-ruskom nivou.

"Nismo mi ti koji treba da ubedimo Rusiju da upotrebi ili da se uzdrži od korišćenja prava na veto. Mislim da je veoma dobro što sekretarka Kondoliza Rajs ide u Moskvu da bi sa njima direktno razgovarala, zato što je Rusija otvorila veoma širok front problema i konfrotirajućih tačaka sa zapadom", rekao je Suroi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: