Pregovori sa EU i olakšice odmah

Oli Ren najavio da će put Srbije ka EU biti obnovljen odmah po formiranju demokratske vlade. Vizne olakšice već u utorak.

Izvor: B92

Petak, 11.05.2007.

13:19

Default images

Evropska komisija pozdravila je "dobar napredak" prema formiranju proevropske reformske vlade i ponudila perspektivu da odmah budu obnovljeni pregovori o sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji, saopšteno posle vesti o vladi iz Beograda. Komesar za proširenje Oli Ren naveo je da će put Srbije ka EU biti "odmah obnovljen" ako bude formirana vlada koja je reformska i orijentisana ka Evropi.

"Kako sam razumeo, ta će vlada biti osnovana na principima težnje ka integraciji u EU, završetka saradnje sa Haškim tribunalom i postizanja daljeg napretka u ekonomskim reformama. Kada nova vlada bude formirana na toj osnovi, put Srbije ka EU biće odmah obnovljen", poručio je on.

To znači, ukazao je Ren, da Evropska komisija može odmah da inicira sporazume o ublažavanje viznog režima i o readmisiji, a "može se početi i posao na projektu za bezvizni režim putovanja i takozvanu belu šengensku listu".

Merkelova i Barazo pozdravljaju

Zvaničnici Evropske unije pozdravili su u Zagrebu, na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi napredak koji su zemlje Balkana ostvarile u želji da se integrišu u EU, ali i ocenili da Srbija rizikuje da se izoluje.

Istakavši napredak koji su zemlje regiona postigle, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso ocenio je da se neke od njih danas nalaze na raskrsnici:

"Na srpskim liderima i narodu je da odluče da li žele da se vrate u nacionalistickcu prošlost i izolaciju ili žele da imaju prosperitetnu budućnost. Mi Srbiji nudimo evropsku budućnost, kao i socijalni i ekonomski napredak, ako Srbi imaju hrabrost da donesu odluke koje potvrđuju njihovu evropsku orijentaciju"

U govoru koji je održala na samitu, nemačka kancelarka Angela Merkel je ocenila da regionalna saradnja koja se pojačava i regionalno približavanje strukturama EU predstavljaju veliki korak napred. Povodom ratova vođenih na Balkanu devedesetih godina, ona je rekla da "je sila, kao sredstvo realizacije političkih ciljeva, diskreditovana". "Demokratske institucije i civilno društvo su se konsolidovali", dodala je Merkelova.

Dejvis: Dobra vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković preneo je na ministarskom zasedanju Saveta Evrope u Strazburu da je u Beogradu postignut dogovor o formiranju nove vlade, što je generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis ocenio kao "dobru vest".

"Svima je bilo veoma drago da čuju vest iz Beograda, zbog činjenice da će Srbija dobiti vladu. Nije na nama da govorimo ko treba da bude u toj vladi, to je demokratski izbor građana Srbije, ali je važno da vlada postoji. To je veoma dobra vest", rekao je Dejvis posle sastanka Komiteta ministara SE na kojem je Srbija preuzela predsedavanje tom telu.

SAD pozdravlja formiranje Vlade Srbije

SAD pozdravlja novu vladu Srbije koja ne uključuje Srpsku radikalnu stranku, izjavio je danas u Zagrebu podsekretar za politička pitanja Sjedinjenih Američkih Država Nikolas Berns.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: