Skupština 2. dan

Na današnjoj sednici skupština raspravljala o potpredsedniku i članovima skupštinskih odbora. Svađa i oko mesta za sedenje. Nastavak sutra.

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2007.

15:54

Default images

Na današnjim konsultacijama sa novoizabranim predsednikom Skupštine, radikalom Tomislavom Nikolićem, tri stranke su predložile kandidate za potpredsednike: Natašu Jovanović iz SRS-a, Radeta Obradovića iz DSS-a i Milutina Mrkonjića iz SPS-a. DS, G17 plus i LDP nisu dale svoje predloge za potpredsednike Skupštine. Sednica prekinuta u 18 sati, a nastavak je zakazan za sutra u 10 časova.

Kako je novinarima izjavio Milan Marković iz DS-a, ta stranka "neće predlagati nikoga za potpredsednika dok je Tomislav Nikolić predsednik Skupštine". Takav stav iznele su i stranke G 17 plus i LDP.

Nikolić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će predložiti parlamentu šest potpredsednika, od kojih će tri biti "na čekanju" u slučaju da se neka od ostalih poslaničkih grupa predomisli i naknadno da kandidata.

On je rekao da su se, na konsulatacijama sa predstavnicima svih poslaničkih grupa, DSS, SRS i SPS izjasnile da će učestovati u radu skupštine i formiranju novih organa, dok će DS i LDP učestvovati u radu plenuma, ali neće davati potpredsednike i kandidate za članove skupštinskih tela.

"Ostale poslaničke grupe neće učestvovati u radu parlamenta, dok, kažu, ne utvrde o čemu se ovde radi", rekao je Nikolić. On je naveo da će svi skupštinski odbori biti popunjeni do procenta koji pripada radikalima, DSS-u i SPS-u.

"Sva ostala mesta čekaju ostale poslaničke grupe da eventualno ostvare svoje pravo na članstvo u odborima", kazao je predsednik Skupštine Srbije i dodao da je na konsultacijama predloženo da sekretar skupštine ostane Marko Danilović.

Konsultacijama su prisustvovali generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić, šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić, poslanik G17 plus Miloljub Albijanić, šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović i predstavnici stranaka manjina.

Pre početka današnjeg zasedanja poslanici DS-a i DSS-a nisu mogli da se dogovore čak ni o tome gde će ko da sedi u skupštinskoj sali, budući da su i jedni i drugi hteli da zauzmu sedišta u prvim redovima.

Nakon dvadesetominutne polemike, poslanici Demokratske stranke, koji imaju 17 poslanika više u odnosu na DSS, seli su u prve redove.

Prva odluka uz pomoć DSS-a

Inače, u nastavku sednice predsednik Liberalno-demokratske partije ponovio je svoj jučerašnji zahtev da se Tomislav Nikolić udalji sa sednice zbog uvrede izrečene na račun Zorana Đinđića.

Predsednik Skupštine Nikolić je to stavio na glasanje, ali je odbijen uz pomoć glasova DSS-a i Nove Srbije, kao i glasova radikala i SPS-a.
Corax (www.danas.co.yu)
Podsećamo, nakon što je šef poslaničke grupe DS-a Dušan Petrović juče citirao naslov knjige Vojislava Šešelja, u kom se pominje saradnja "kurve Del Ponte" i "kurve Del Koštunice", za govornicu je izašao Tomislav Nikolić i pitao Petrovića zašto nije citirao još jedan naslov Šešeljeve knjige - "Ubistvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića".

Jovanović je i juče tražio udaljenje Nikolića sa sednice, a predsedavajuća Borka Vučić to nije stavila na glasanje.

G17 plus napustio razgovore sa DSS-om

Lider G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da je ta stranka napustila razgovore o formiranju vlade sa Demokratskom strankom Srbije i da neće učestvovati u njima sve dok je Tomislav Nikolić predsednik parlamenta.

Dinkić je na stranačkoj konferenciji za novinare rekao da G17 plus neće učestvovati ni u radu Skupštine i da neće predložiti svog kandidata za potpredsednika parlamenta niti za ostala radna tela.

Lider G17 plus kaže da ne zna zašto je Vojislav Koštunica odlučio da podrži Nikolićev izbor, ali pretpostavlja da je bilo velikih pritisaka na njega od ljudi iz njegovog okruženja.

"U direktnim razgovorima sto puta sam ga pitao da li će praviti vladu sa radikalima i sto puta je rekao da neće. Ako je opravdanje to da nam treba predsenik skupštine i konstituisana skupština zbog Kosova, to bi se uradilo i da smo izabrali predstavnika DS-a na celu skupštine", rekao je on.

Nakon tri meseca pregovaranja, formiranje nove vlade demokratskog bloka, kako tvrdi Dinkić, ostalo je samo u domenu teorije.

"Postoji samo teoretska mogućnost da se nova vlada formira sa ove tri stranke, a to je da se DS i DSS dogovore i da prvo smene Nikolića, pa tek onda mi počinjemo da sa njima pregovoramo o vladi", kaže on.

Ukoliko predsednik Srbije narednih dana predloži Božidara Đelića za novog mandatara, kako tvrdi lider G17, oni će se odazvati njegovom pozivu za konsultacije.

"Ukoliko ipak dođe do novih izbora, glavni odbor stranke će odlučiti da li ćemo na njih ići u koaliciji sa Demokratskom strankom ili samostalno", zaključuje Dinkić.

LDP za nove izbore

Liberalno-demokratska partija pozvala je danas predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića da prekine pregovore o formiranju vlade sa Demokratskom strankom Srbije i raspiše nove parlamentarne izbore.

"Smatramo da je to jedini način koji bi građanima Srbije omogućio da se izjasne da li su za proevropsku i reformsku politiku ili politiku izolacije."

Ova partija upozorava da su "dosadašnje oklevanje i ustupci nazadnoj politici ucena" zemlju doveli u situaciju da na čelu parlamenta bude "oličenje rata, izolacije i bede".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: