Poginula četvorica speleologa

Četvorica speleologa, studenata Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu nastradala su noćas u Ravaničkoj pećini kod Ćuprije.

Izvor: B92

Nedelja, 29.04.2007.

12:42

Default images

Istražni sudija Opštinskog suda u Ćupriji Mirjana Vržina saopštila je da su u nesreći u Ravaničkoj pećini, nastradali Saša Čolić, rođen 1972. godine u Beogradu, Filip Avramović, rođen 1983. godine u Mladenovcu, Boško Madžarević, rođen 1984. u Beogradu i Bojan Borokić, rođen 1982. godine u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao B92, trojica studenata i asistent na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu pokušavali su da motornom pumpom izbace vodu iz pećine i ugušili su se od isparenja ugljen monoksida. Pretpostavlja se da su speleolozi pokušavali da prerone pećinu.

U cilju istrage uzroka smrti naložena je obdukcija tela nastradalih i analizla gasova u pećini.

Pećinu Ravanica duboku oko 1.500 metara često istražuju speleolozi. Uroš Aškapović iz Speleološkog kluba Beograd kaže da je i sam pokušavao da preroni taj kanal koji je bio fatalan za njegove kolege:

"On je dugačak tri kilometra i ima devet sifona, mi smo ronili do devetog i tu smo odustali jer je bio zahtevan. Kako sam čuo, oni su se zaglavili na drugom jer je nešto komplikovaniji, nije pravolinijski", kazao je on.

Nastradali su bili članovi Kluba AS, Asocijacije speloloških organizacija Srbije i njih ukupno devet došlo je u petak radi istraživanja.

Tokom dana mesto nesreće posetili su ministri Velimir Ilić i Zoran Stojković.

Današnja svečanost povodom 29. aprila, Dana Opštine Ćuprija, započeta je odavanjem pošte nastradalim mladim istraživačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: