Koštunica vlada do novembra?

Stranke koje pregovaraju o vladi imaju manje od 3 nedelje za postizanje sporazuma. Sadašnja vlada mogla bi da vlada do 10. novembra.

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2007.

13:03

Default images

Ako do 14. maja ne bude dogovora o parlamentarnoj većini koja će izabrati novu vladu, predsednik Srbije, po Ustavu, treba da konstatuje da nema sporazuma i da raspiše nove parlamentarne izbore. Boris Tadić nema obavezu da nekome poveri mandat za sastav vlade ako ga niko ne obavesti da je osigurao većinu za izbor vlade, izjavio je bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić.

U slučaju da novi izbori budu raspisani, sadašnja vlada mogla bi da ostane da vlada do 10. novembra. Prema Ustavu, ako pregovori o novoj vladi propadnu, 15. maja se raspušta Skupština Srbije i raspisuju se novi izbori, koji moraju da budu održani u roku od 60 dana, najkasnije do 13. jula.

Zbog toga bi Vlada morala da donese novu uredbu o privremenom finansiranju države za period posle 30. juna i uredi pitanje funkcionisanja budžeta do usvajanja novog. Prema Zakonu o budžetskom sistemu, Vlada može da donese uredbu o privremenom finansiranju samo za prva tri meseca tekuće godine.

U slučaju novih izbora, novi saziv parlamenta morao bi da bude konstituisan najkasnije 12. avgusta, a u narednih 90 dana, do 10. novembra poslanici bi trebalo da izaberu novu vladu.

Ako bi se ostvario taj scenario, Skupština Srbije, čije konstituisanje nije do kraja završeno, neće moći da ispuni sve odredbe iz Ustavnog zakona koji predviđa da se do kraja godine raspišu predsednički, pokrajinski i lokalni izbori.

Pre izbora bi trebalo da Skupština usvoji niz zakona, među njima o lokalnoj samoupravi, o odbrani, vojsci, predsedniku, teritorijalnoj organizaciji, spoljnim poslovima, bezbednosti.

SRS se sprema za izbore na svim nivoima

Predsednički kolegijum Srpske radikalne stranke naložio je danas lokalnim odborima da počnu pripreme za izbore na svim nivoima, saopštio je SRS.

U saopštenju piše da je Kolegijum konstatovao da je Srbija u teškoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj krizi, a da odgovornost za to stanje snose predstavnici vlasti i"njihovi politički tutori", a to su Evropska unija i SAD.

Navodi se da SRS kao neozbiljne i neprihvatljive odbacuje optužbe vladajućih stranaka koje optužuju radikale za lošu situaciju u zemlji i podseća da pregovore o formiranju vlade vode Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i G17 plus.

Radikali su ocenili da bi koalicija dve demokratske stranke vodila Srbiju "u zagrljaj onih koji joj otimaju Kosovo i Metohiju", dok bi vlada koju bi vodila Srpska radikalna stranka insistirala na saradnji s prijateljskim zemljama koje poštuju teritorijalni integritet Srbije, kao što su Rusija i Kina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: