Šabić: Zakon kao kozmetika

Rodoljub Šabić kaže da vlast Zakon o dostupnosti informacija "doživljava kao kozmetičko sredstvo", a ne kao obavezu.

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2007.

19:30

Default images

"Više se zakon kod mnogih doživljava kao lepo kozmetičko sredstvo, kao udovoljavanje zahtevima Evropske unije ili Saveta Evrope, a ne kao imperativna norma", rekao je povernik za informacije od javnog značaja na tribini u Medveđi.

Šabić je kazao da je za dve i po godine, od kada je Zakon usvojen u Skupštini, primio oko 2.800 pritužbi na kršenje zakona, ali da je za polovinu pritužbi postupak obustavljen na njegovu prvu intervenciju.

On je dodao da u nekoliko desetina slučajeva Vlada Srbije nije obezbedila izvršenje odluke poverenika i da je upozorio Vladu da to može biti shvaćeno kao poziv na kršenje zakona.

Šabić je rekao da najviše probema ima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu za kapitalne investicije i Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Poverenik za informacije od javnog značaja podsetio je da su prve kazne izrečene pre mesec i po dana, iako je Zakon usvojen pre dve i po godine i ocenio da su kazne "smešne", jer iznose između 5.000 dinara i 50.000 dinara.

Tribinu je organizovao Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i regionalna informativna agencija "JUGpres".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: