"Relativizacija ljudskih prava"

Vojvođanski ombudsman kaže da je poštovanje ljudskih prava u Srbiji ugroženo nekim ustavnim odredbama i zakonima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

13:21

Default images

Petar Teofilović je danas na konferenciji za novinare u Novom Sadu predstavio izveštaj za 2006. i rekao da poštovanje ljudskih prava u Srbiji ograničava odredba novog Ustava koja kaže da domaći propisi imaju prednost nad međunarodnim konvencijama i aktima.

On je ocenio da je novi Ustav Srbije, kad su ljudska prava u pitanju, "korak unazad" u odnosu na Ustavnu povelju Srbije i Crne Gore i na Povelju o ljudskim i manjinskim pravima SCG. "Takođe, imamo zakone koji se često ne sprovode ili se primenjuju selektivno, što za posledicu ima relativizaciju ljudskih prava", kaže Teofilović.

Ombudsman je podsetio da Skupština Srbije još nije usvojila zakon o načinu izbora manjinskih nacionalnih saveta, što je dovelo do toga da je pojedinim nacionalnim savetima istekao mandat, a nisu izabrani novi.

On je podsetio i da još ne postoji institucija ombudsmana na nivou Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbiji nedostaju i zakon o ravnopravnosti polova, zakon protiv diskriminacije, zakon o dečjem ombudsmanu, dok je Zakon o crkvama i verskim zajednicama u pojedinim odredbama otvorio prostor za nejednakost crkava i verskih zajednica.

Teofilović je kazao da o odnosu vlasti prema ljudskim pravima govori i činjenica da više ne postoji ministarstvo za ljudska i manjinska prava, već samo Služba za ljudska i manjinska prava pri Vladi Srbije.

On je kazao da je siromaštvo jedan od osnovnih uzroka ugrožavanja ljudskih prava.

Zamenik pokrajinskog ombudsmana zadužen za nacionalne manjine Zoltan Gobor rekao je da su manjinska prava najčesće narušena u oblastima zapošljavanja i službene upotrebe jezika i pisma.

On je kritikovao Radioteleviziju Vojvodine i ocenio da se u tom pokrajinskom javnom servisu "ništa nije promenilo", sem činjenice da su postali zaseban pravni subjekt.

Na konferenciji je govorila i zamenica pokrajinskog ombudsmana zadužena za ravnopravnost polova Danica Todorov, koja je ocenila da u toj oblasti i dalje postoje brojna kršenja, pre svega ženskih ljudskih prava.

Skupština Vojvodine usvojila je u petak izveštaj ombudsmana za 2006.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: