Putin i Buš o antiraketnom štitu

Vladimir Putin i Džordž Buš razgovarali su telefonom o planovima SAD za razmeštanje antiraketnog štita u Evropi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

18:15

Default images

Predsednici Rusije i SAD su razgovarali o današnjoj poseti američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa Moskvi i o međunarodnim problemima, saopštio je Kremlj. Nakon sastanka, zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Kisljak izjavio da će razgovori biti nastavljeni na ekspertskom nivou.

Nakon razgovora Putina i američkog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa u Kremlju, Kisljak je novinarima izjavio da je razgovor bio "veoma ozbiljan i principijelan" i da će biti nastavljen na ekspertskom nivou. "Nadamo se da će taj razgovor dati jasniju sliku", rekao je diplomata. On je naveo da se obe strane slažu da postoji "mnogo mogućnosti za saradnju u rešavanju mnogih svetskih problema, koji zahtevaju pažnju država kao što su Rusija i SAD".

"Za širenje našeg partnerstva neophodno je uzeti u obzir zabrinutost druge strane. Razume se da je u tom kontekstu u razgovoru (Putina i Gejtsa) bilo reči o našoj zabrinutosti, pa i povodom razmeštanja raketnog štita SAD u Evropi", rekao je Kisljak.

Američka strana je potvrdila spremnost da se nastavi dijalog o tim pitanjima, dodao je on.

Na početku razgovora sa Gejtsom Putin je najavio da se "otvara veoma sadržajna sezona u rusko-američkim odnosima", pošto predstoji čitav niz bilateralnih kontakata.

Ruski predsednik je najavio da će danas telefonom razgovarati s američkim predsednikom Džordžom Bušom, a da će njihov naredni sastanak biti na samitu Grupe osam u Nemačkoj, u junu.

Gejts je izrazio uverenje da Moskva i Vašington zajedničkim snagama mogu da "postignu veoma mnogo", a da bilateralne odnose treba razvijati na bazi jednakosti i uzajamnog poštovanja.

Sekretar ruskog Saveta za bezbednost Igor Ivanov izjavio je ranije da Moskva namerava da "izloži svoje viđenje američkog plana, sa tačke gledišta bezbednosti Rusije i međunarodne bezbednosti".

Prvi potpredsednik ruske vlade Sergej Ivanov rekao je da Rusiju brinu američki planovi i da ona ne razume zašto je neophodno instaliranje raketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

Kremlj je saopštio da su Putin i Buš, govoreći o rezultatima pregovora, "izrazili zadovoljštvo rastom rusko-američkih kontakata u različitim oblastima, u svetlu pripreme bilateralnog susreta na višem nivou, u okviru planiranog samita Grupe osam u Nemačkoj".

"Pored međunarodno-političke problematike, predsednici su, takođe, razmotrili pitanja praktične saradnje u humanitarnoj sferi", saopštila je pres-služba Kremlja.

Obering: Ako vi nećete, ima ko hoće

Šef američke Agencije za protivraketnu odbranu Henri Obering izjavio je danas u Pragu da SAD imaju spisak zemalja koje bi htele rakete i radare američkog antiraketnog štita, ako to odbiju Češka i Poljska.

Obering se danas u Pragu sreo sa češkim predsednikom Vaclavom Klausom i poslanicima i senatorima češkog parlamenta da pruži što više informacija o planovima SAD da na poligonu Brdi, južno od Praga, instaliraju radar američkog štita, uperenog protiv iranskih i severnokorejskih raketa.

Iako je prvobitno bilo planirano da sastanku sa poslanicima prisustvuju novinari, oni su posle par minuta morali da izađu iz sale, javljaju češki mediji.

"Ima puno nesporazuma oko funkcionisanja tog sistema. To nije radar koji bi funkcionisao stalno. Aktivira se samo kada dobije upozorenje da je sa neprijateljske strane ispaljena raketa", kazao je kasnije Obering na konferenciji za novinare.

Češku i Poljsku je Obering danas upozorio da, ukoliko ne prihvati na svojoj teritoriju američku radarsku bazu, SAD ima već odabrane rezervne zemlje koje bi prihvatile bazu.

"Te lokacije međutim nisu take idealne kao Češka", kazao je Obering, ali nije precizirao o kojim državama je reč.

Obering je odbacio argumente da Severna Koreja ne predstavlja opasnost i da Iran za sada nije opipiljiva pretnja. Između ostalih, takve argumente je iznosila najmanji partner u vladi premijera Mireka Topolaneka, Stranke zelenih.

"Ne radi se o tome šta Iran ima danas, već šta će imati, recimo za 40 godina", rekao je Obering.

Bojazni češke opozicije i Stranke zelenih da bi izgradnja američke baze kao bilateralni dogovor ugrozila odnose Praga sa saveznicima u NATO Obering je nastojao da umiri tvrdnjom da SAD na tom projektu rade zajedno sa NATO.

Pregovore o evropskoj bazi antiraketnog štita Vašington želi da završi do kraja godine. Iako su vlade u Pragu i Varšavi voljne da prihvate da u Češkoj bude postavljen radar a u Poljskoj rakete, one ipak nemaju podršku svoje javnosti.

Prema danas objavljenoj anketi poljske agencija CBOS protiv američkih raketa u njihovoj zemlji je 57 odsto Poljaka, dok ih je pre mesec dana bilo 51 odsto, dok bazu danas prihvata svega 25 odsto anketiranih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: