Ipak otpori prema decentralizaciji

Potrebno je što pre doneti strategiju o regionalizaciji i decentralizaciji Srbije, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

18:59

Default images

Na raspravi "U susret novom statusu gradova u Srbiji - realnost i potrebe", Nađa Skenderović-Ćuk, iz Kancelarije Saveta Evrope, izjavila je da bez decentralizacije, koja je osnov svih reformi, nema moderne Srbije i dodala da u Srbiji ipak postoji jak otpor prema decentralizaciji.

Ona je ocenila da je to zbog "nasleđa prošlosti i teškog političkog procesa u kome se zemlja nalazi".

Učesnici skupa ocenili su da bi više mesta trebalo da dobije status gradova u odnosu na broj koji je predložila Vlada Srbije.

Đorđe Staničić iz Konferencije gradova i opština je kazao da nisu jasni kriterijumi na osnovu kojih je vlada dala svoj predlog za gradove.

Branislav Stojkov iz Instituta za prostorno planiranje smatra da bi status grada trebalo da dobiju 34 mesta - Beograd kao prestonica, pet koja bi bili glavni gradovi pokrajina i 28 gradova koji bi regionalni centri.

Stojkov je ocenio da je uravnotežen regionalni razvoj neophodan i da je dobar za celu državu.

Učesnici skupa ocenili su da bi za Srbiju prioritet trebalo da bude donošenje zakona o lokalnoj samoupravi, zakon o teritorijalnoj organizaciji, zakon o lokalnim izborima, zakon o glavnom gradu, kao i pokretanje javne rasprave o "napuštanju monotipske strukture lokalne samouprave u korist politipske".

Status grada u Srbiji, na osnovu Zakona o teritorijalnoj organizaciji iz 1991. godine, trenutno imaju Beograd, Niš, Kragujevca, Novi Sad i Priština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: