RATEL nije ugasio "Glas crkve"

Telekomunikaciona agencija odložila je gašenje predajnika radija "Glas crkve", iako on u Beogradu radi bez dozvole.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

17:48

Default images

Predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) Jovan Radunović izjavio je danas da je agenciji Beta rekao da su gotovo svi emiteri koji nelegalno emituju u Beogradu isključeni i da je u etru ostao samo "Glas crkve", koji se čak nije ni prijavio na konkurs za dodelu dozvola za region grada Beograda.

"U skladu sa tim, RATEL je pokrenuo proceduru i došlo se do momenta pečaćenja sistema. Mi smo danas pokušali da to uradimo i od vlasnika je traženo da sam isključi predajnike, ali oni to nisu želeli", kazao je on.

Dodao je da su danas u prostorije radija poslati kontrolori Agencije kako bi se izvršilo pečaćenje predajnika, ali da im je tamo skrenuta pažnja da je vlasnik "Glasa crkve" Srpska pravoslavna crkva, koja, međutim, nije upisana nigde u registru kao vlasnik već je vlasnik radija privatno lice.

On je naglasio da će postupak pečaćenja prostorija "Glas crkve" biti ponovljen uz podršku policije, ukoliko vlasnik i dalje ne bude želeo da isključi predajnike.

Neophodno je da vlasnik razmisli o posledicama jer se vrši uzurpiranje prava na emitovanje onima koji imaju dozvole i koji su zbog toga komercijalno ugroženi pa će ih ti emiteri tužiti, kao i RATEL, a troškovi za to su ogromni, kazao je Radunović.

RATEL, po Zakonu o telekomunikacijama, ima obavezu da donese rešenje i zapečati predajnike onih emitera koji nemaju dozvole za rad i koji ugrožavaju komercijalne emitere koji rade po zakonu.

RRA traži dokumentaciju o osnivaču

U međuvremenu, angažovala se i Republička radiodifuzna agencija (RRA), koja je zatražila od radija "Glas crkve" da im, u roku od dva dana, dostavi kompletnu dokumentaciju o osnivaču, pravnom statusu i poslovanju te medijske kuće.

U saopštenju RRA se navodi da je danas održan sastanak članova Saveta RRA i Ljubomira Rankovića, koji se predstavlja kao glavni i odgovorni urednika radija "Glas crkve", o čijim osnivaču i poslovanju RRA nema podatke.

"Beogradski predajnik 'Glasa crkve', koji Republička agencija za telekomunikacije iz nerazumljivih razloga nije uspela danas da isključi, samo je jedan od šest piratskih predajnika kojima raspolaže đakon Ljubomir Ranković", saopštila je RRA.

RRA je od RATEL-a zatražila da svoje akcije usaglasi sa njima, kao i svojim zakonskim obavezama, a ne da na svoju ruku "amaterskim" pokušajima gašenja predajnika "Glasa crkve", neobaveštavajući RRA, "izaziva haos i politizaciju, koje sa politikom nema nikakve suštinske veze".

Agencija je podsetila da se taj radio nije javio ni na jedan konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje programa.

"Sve crkve i verske zajednice mogu da dobiju dozvolu za rad tako što će se javiti na tekući konkurs za izdavanje dozvola za lokalno pokrivanje, na kojem je jedino dozvoljeno postojanje stanica civilnog sektora. Izuzetaka neće biti bez obzira koja se crkvena ili verska zajednica prijavi na konkurs", navodi RRA

Oni su dodali da, takođe, postoji i katolički radio "Marija", koji emituje program sa osam predajnika, i da se radi o ozbiljnom problemu koji zahteva ozbiljan pristup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: