Sukob s policijom - ubijen vehabija

U sukobu sa policijom kod Novog Pazara ubijen vođa vehabija, policajac i drugi vehabija ranjeni. MUP ih označava teroristima.

Izvor: B92

Petak, 20.04.2007.

08:45

Default images

U akciji je ranjen jedan policajac, dok MUP saopštava da je "treći član terorističke grupe uhapšen". Kako saznaje B92, povređeni policijac operisan je u Urgentnom centru u Beogradu i nije u životnoj opasnosti. I Senad Ramović, koji je ranjen u okršaju sa policijom, prebačen je u Beograd.

Ramović ima više prostrelnih rana na rukama i nogama, prethodno je operisan u Novom Pazaru i nije u životnoj opasnosti.

Policija je do danas na području Novog Pazara i Sjenice u nekoliko akcija uhapsila osmoro pripadnika terorističke grupe koja sebe naziva vehabijama.

Istražni sudija Okružnog suda iz Novog Pazara Ćamil Hubić rekao je da je uviđaj na mestu obračuna završen, a da će telo ubijenog Prentića pregledati stručnjak za sudsku medicinu iz Beograda koji je stigao u Novi Pazar, a potom će početi istraga.

Policija je saopštila da je, posle informacije da se u selu Donja Trnava, sedam kilometara od Novog Pazara, nalazi "vođa terorističke grupe" Ismail Prentić, oko 04.50 blokirala kuću u vlasništvu Adema Bećirovića. Kada su policajci prišli kući, na njih je pušteno desetak pasa, a tokom ulaska u kuću bačene su bombe i otvorena je vatra na policiju. Tom prilikom, jedan policajac je ranjen, a vlasnik kuće zadobio povrede od gelera bombe, saopštava policija.

"Policija se zatim povukla na bezbednije položaje. Članovi terorističke grupe su, u pokušaju da pobegnu, pucali na policiju, nastavljajući da bacaju bombe. Odgovarajući na napad, policija je otvorila vatru na njih i tom prilikom ubijen je Prentić. U akciji je priveden Safet Bećirović", saopštava policija.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala preuzelo je predmet protiv vehabija osumnjičenih za organizovanje terorizma na prostoru Novog Pazara, izjavio je portparol tog tužilaštva Tomo Zorić. Zorić je rekao da je sadržina predmeta službena tajna sve dok traje istražni postupak.

Izvor: Planirani napadi na džamije u Pazaru

Kuæa u kojoj su se skrivale vehabije (Beta)
Kako prenosi Rojters, za Prentićem je izdata poternica zbog napada vatrenim oružjem na Kosovu. Neimenovani predstavnik Ujedinjenih nacija rekao je da je moguće da je srpska policija dobila informacije da Prentić planira samoubilačke napade na džamije u Novom Pazaru.

Kako saznaje B92, policijac koji je povređen u jutrošnjem sukobu sa vehabijama je van životne opasnosti. On je u Urgentnom centru u Beogradu, ima prostrelnu ranu šake i operisan je.

Ranjeni Senad Ramović prebačen je u bolnicu u Beogradu. On je u Novom Pazaru operisan i nije u životnoj opasnosti. Ismail Prentić je rođeni brat Mirsada Prentića, nedavno uhapšenog na planini Ninaja.

Mirno u Novom Pazaru

U Novom Pazaru danas je mirno, osim što se na svakom koraku prepričava jutrošnji događaj i redovno se prate sve vesti beogradskih i lokalnih medija.

Govorići o mestu akcije, meštani kažu da su tri stambena objekta zapravo zaselak, da u njima niko nije živeo i da nisu znali da se u njima neko krije. Prema njihovom opisu, kuće su okružene gustom šumom i gotovo neprimetne.

"Rano jutros smo svi probuđeni jakom pucnjavom iz tog pravca", rekao je jedan od žitelja Donje Trnave.

"Stanje bezbednosti nije destabilizovano"

Savet za bezbednost opštine Novi Pazar saopštio je večeras da hapšenje grupe vehabija u selu Donja Trnava nije destabilizovalo stanje bezbednosti u tom gradu.

Savet je na sednici, koju je hitno sazvao predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin, zaključio da su građani pokazali visok nivo svesti i pozvao ih da nastave saradnju s državnim organima i institucijama.

Od državnih organa i institucija zatraženo je da i dalje profesionalno izvršavaju poslove iz svoje nadležnosti, a građani i opštinske organizacije pozvane su da daju puni doprinos očuvanju mira i stabilnosti u Novom Pazaru i regionu.

Predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin pozvao je danas sve političke partije koje deluju u Sandžaku, verske organizacije i državne organe da učine sve kako bi se sačuvao mir i stabilnost u regionu.

Zabrinutost zbog ovog događaja izrazilo je i Bošnjačko nacionalno veće.

Ljajić: Kulminacije krize

Od političkih i verskih čelnika u Sandžaku za sada je reagovao samo predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, koji je ocenio da je jutrošnja akcija policije kulminacija krize od pojave vehabija u Sandžaku.

"Međutim, ako ima ičeg dobrog u svom ovom zlu, onda je to činjenica da je uhapšen glavni vođa ove grupe, čovek koji je na misteriozan naćin nestao iz novopazarskog zatvora pre mesec dana."

"Ja se samo nadam da će svi njegovi sledbenici shvatiti besmislenost, pogubnost njihove navodne misije", kaže on.

"Smatram da je neophodno da se naparave dve stvari kako bi se vratila stabilnost i mir u Sandžaku - unutrašnji konsenzus svih faktora u Sandžaku i, s druge strane, potrebno je da nova vlada suštinski promeni odnos prema Sandžaku, s politikom koja nije usmerena ni prema jednoj stranci, već koja je usmerena prema građanima koji u Sandžaku žive", rekao je Ljajić.

Radić: Logičan potez nakon otkrivanja

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je akcija policije na razbijanju vehabijske terorističke organizacije logičan potez posle nedavnog otkrivanja jedne njihove ćelije.

"Onog trenutka kada se pokazalo, posle druge pasivnosti vlasti prema postojanju islamskih ekstremista na području Raške, da očigledno postoji paramilitarna struktura sa potencijalnim ambicijama ugrožavanja bezbednosti Srbije, išlo se po tragu, i može se pretpostaviti da je to jedan od razloga zbog čega su se skrivale informacije oko toga šta se otkrilo u otkrivanju prve ćelije vahabita."

"Mislim da bi trebalo sa rezervom govoriti koliko će likvidacija šefa grupe uticati na dalji razvoj islamskog ekstremizma, jer oni mogu da pronađu nove kadrove, i to će verovatno dugoročno biti problem", kaže Radić.

Vehabije u Srbiji

U Srbiji su se pripadnici vehabističkog pokreta pojavili tek pre nekoliko godina. Pažnju su privukli prošlog leta, kada su izazvali incident na koncertu grupe Balkanika u Novom Pazaru, a nedugo zatim i u Arab-džamiji u tom gradu.

U žižu javnosti dospevaju posle hapšenja četvorice pripadnika vehabističkog pokreta prošlog meseca.

Kada je 17. marta policija izvela akciju na planini Ninaji, pokraj Novog Pazara, i uhapsila vehabije Mirsada Prentića, Fuada Hodžića, Vahida i Senada Vejselovića, našla veliku kolilčinu oružja, kao i kamp za obuku, Srbija se podsetila da je za novopazarske vehabije čula i pre, kada su u junu 2006. pokušali da spreče koncert Balkanike.

No, u martu policija je versku sektu nazvala terorističkom grupom i razvila se rasprava jesu li vehabije teoristi ili ne i ko su oni uopšte.

Uhapšena četvorka, kojoj se kasnije u pritvoru pridružio i peti član Jasmin Samilović, uhapšen 24. marta, osumnjičena je za terorizam. Iako se radi o verskoj sekti koja je stvorena u osamnaestom veku u Saudijskoj Arabiji, neki članovi tog pokreta organizuju se u terorističke grupe.
Vahabiti se na  prostorima Balkana pojavljuju osamdesetih godina prošlog veka, a posebno se za njih čuje za vreme rata u Bosni i Hercegovini, gde su, po nekim podacima, obučavali Bošnjake.

Poslednje što se o vehabijama, naročito onim uhapšenim, čulo jeste da je pre pet dana portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić rekao da je predmet uhapšenih vehabija na planini Ninaji proglašen državnom tajnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: