Propusti u istrazi o Anastasijeviću

Sedam dana je prošlo od pokušaja ubistva novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića. Mediji pišu o propustima u istrazi.

Izvor: B92, Beta

Petak, 20.04.2007.

07:32

Default images

U organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije mediji u Srbiji će u udarnim terminima svakog dana emitovati apel da se pronađu napadači na Anastasijevića. Dok se očekuju rezultati istrage, u javnost je procurela informacija da policija nije obavestila pravosudne organe u noći napada na porodicu Anastasijević.

Novinari Srbije počinju da odbrojavaju dane od napada i ne odustaju u nameri da nateraju nadležne da što pre pronađu i kazne napadače.

Iako je policija odmah obavestila javnost da je ovaj slučaj prioritet, samo nedelju dana kasnije počele su spekulacije o propustima u istrazi. Nagađa se da li je policija o napadu iste noći obavestila pravosudne organe.

O eventualnim propustima u istrazi u policiji nisu hteli pred kamerama da pričaju. Stiglo je samo zvanično saopštenje. "O događaju je odmah obavešten dežurni sudija opštinskog suda u Beogradu. On je naložio da specijalizovane ekipe MUP-a samostalno izvrše uviđaj i o tome obavestio nadležno tužilaštvo."

Te noći dežurni su bili Treće opštinsko tužilaštvo i Treći opštinski sud, koji su, kako kaže tužiteljka Gordana Čolić, o tom slučaju obavešteni dan kasnije. Čolićeva kaže i da je tek u ponedeljak dobila izveštaj kriminalističke policije.

Kako nam je potvrđeno, o napadu na Anastasijevića uopšte nije obavešten Okružni sud. Tako se na kraju desilo da DNK materijal sa mesta događaja nije ni stigao do Instituta za sudsku medicinu, koji je specijalizovan za takva ispitivanja.

Oliver Stojković, sa Instituta za sudsku medicinu, kaže da je materijal do sada mogao i da propadne.

"Kada je delo bitno za državu, radi se o sistematskim pretragama i od nekoliko stotina ljudi, u ovakvim slučajevima istog dana treba da se da naredba I započne analiza", objašnjava Stojković.

"Nemam  nameru da dišem za vrat nadležnima i da vidim da li rade ili ne, ali jedno znam – da je čovek koji me je napao još na slobodi i da se ni ja ni moja porodica ne osećamo zaštićenim", kaže Dejan Anastasijević.

"Hoćemo li ikad saznati?"

Povodom isteka sedam dana od kako je pokušano ubistvo novinara Dejana Anastasijevića i njegove porodice, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputili su apel u kome traže odgovor na pitanje ko je to učinio.

"Da li ćemo i kada saznati ko je to učinio", piše u poruci novinarskih udruženja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije organizovaće u utorak i tribinu, na kojoj će o napadima na kolege govoriti samo novinari, a kao gosti najavljeni su pripadnici policije i pravosuđa.

"Ohrabreni manijaci, magarci i dripci"

Dok javnost očekuje rezultate istrage, postoji i opravdana bojazan da će sve brzo pasti u zaborav, a istraga ponovo ostati bez rezultata. Učesnici Replike na TV B92, novinar Miloš Vasić, kriminolog Dobrivoje Radovanović i zamenik predsednice NUNS-a Đorđe Vlajić, upozorili su da taj slučaj treba da bude prekretnica.

"Napravljena je atmosfera u kojoj su manijaci, magarci, dripci, lopurde ohrabreni da ubiju", rekao je Vasić.

Radovanović navodi da pravosudni i organi otkrivanja i politički organi tolerišu fašističke organizacije u Srbiji. "Te organizacije se registruju i postoje u Srbiji, imaju sredstava i pripadnike koji mogu napasti novinara ako se ne slažu s njegovim mišljenjem", kaže on.

Vlajić navodi da se ne bi smelo dozvoliti da priča o napadu na Anastasijevića iščili. "Ne sme se dozvoliti da se ta priča ispusti, da to bude još jedna nerazjašnjena afera. Negde mora da se povuče linija i da se kaže: 'E, sada više ne može, stvarno ne može'", kaže Vlajić.

U noći između 13. i 14. aprila nepoznate osobe podmetnule su dve bombe na sims prozora stana u kom s porodicom živi Dejan Anastasijević.

NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputili su sledeći apel: "Prošlo je sedam dana od pokušaja ubistva Dejana Anastasijevića i njegove porodice. Da li ćemo saznati ko je to učinio?"

Zbog navodnih izjava Miloša Vasića u Replici danas je na Radio Fokusu gledaocima dozvoljeno da pozivaju na njegovo ubistvo. O tome više čitajte u posebnoj vesti.

Takođe, nastavlja se polemika oko mogućeg pokušaja cenzure izdanja magazina Status, o čemu takođe možete čitati na našem sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: