Jelašić: Nema vlade - nema kredita

Guverner NBS upozorio da ako se ne formira nova vlada Srbija može da ostane bez kredita Svetske banke od 280 miliona evra.

Izvor: Beta

Sreda, 18.04.2007.

17:28

Default images

Ti krediti su namenjeni finansiranju četiri projekta i treba da se potpišu do sredine maja, da bi se uvrstili u godišnji fiskalni plan Svetske banke, koji teče od 1. jula ove godine, objasnio je Radovan Jelašić u razgovoru sa novinarima.

Guverner je, posle povratka iz Vašingtona gde je prisustvovao prolećnom zasedanju Skupštine Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, rekao da su predstavnici te dve međunarodne finansijske institucije najavili da nameravaju da posete Srbiju.

Naredne nedelje, kako je dodao, trebalo bi da u Beograd doputuje regionalni koordinator Svetske banke za jugoistočnu Evropu Orsalija
Kalancopulos, a u drugoj polovini maja potpredsednik MMF-a Murilo Portugal, koji očekuje da o ekonomskom programu razgovara sa predstavnicima nove vlade Srbije.

Predstavnici vlade, koji su putovali u Vašington, prema rečima Jelašića, izneli su uverenje da će nova demokratska vlada biti formirana u maju.

"Glavna tema razgovora članova delegacije Srbije sa predstavnicima MMF-a bila je privremeno finansiranje i mogući problemi ukoliko se do kraja juna je utvrdi budžet za ovu godinu", naveo je Jelašić.

Upozoreno je, kako je dodao, da je u periodu privremenog finansiranja budžet daleko od nivoa restriktivnosti koji je bio u prvih devet meseci prošle godine.

Jelašić je naveo da MMF smatra da Srbija treba da ima restriktivan budžet i da nije poželjna prevelika relaksacija monetarne politike.

"Preporuka je da NBS u prelaznom periodu drži pod kontrolom domaću tražnju, koja je značajano povećana", naglasio je Jelašić i dodao da su predstavnici MMF-a ukazali da za imidž države ne bi bilo dobro da se, nakon formiranja nove vlade menja guverner NBS.

Jelašić je rekao da se kapital NBS "značajno smanjio" zbog intervencija centralne banke na finansijskom tržištu, kojima se, pre svega, inflacija drži pod kontrolom, ali da je i dalje "u plusu".

"Ako bi se nastavio trend iz prva tri meseca, na kraju ove godine moglo bi da se dogodi da račun NBS bude u minusu", upozorio je guverner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: