Policija zaustavila vernike CPC

Specijalci MUP CG sprečili više stotina pristalica Crnogorske pravoslavne crkve da uđu u Cetinjski manastir i služe liturgiju.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2007.

09:30

Default images

Okupljeni su ipak uspeli da se probiju do crkve na Ćipuru, stotinak metara od manastira, gde su sveštenici CPC u dvorištu držali litrugiju. To je završeno bez većih incidenata, nakon što su jake policijske snage blokirale dvorište manastira. Pristalice CPC su uzvikivali poruke uperene protiv čelnika SPC i državnih funkcionera koji daju podršku srpskoj crkvi.

Uzvikivali su "Ovo nije Srbija", "Čija ste vi policija" i "Risto, sotono", aludirajući na mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Došlo je i do koškanja i guranja građana sa policijom.

Do guranja s policijom došlo je i pre toga, pred Vlaškom crkvom, gde su se najpre okupile pristalice CPC, ali nije bilo ozbiljnijih sukoba.

U Cetinjskom manastiru nalazili su se, pored sveštenika SPC, i lideri dela opozicionih prosrpskih stranaka.

Mitropolit Crnogorske crkve Mihajlo je zatražio da se državni organi, ali i međunarodne organizacije, pozabave sporom među verskim zajednicama, nakon čega su se prisutni razišli.

"Crne Gore nema bez Cetinja, Crne Gore nema bez Crnogorske pravoslavne crkve, nema je jer ako nemate Crnogorske pravoslavne crkve vi ste Srbi u Crnoj Gori i Crna Gora je srpska država", rekao je mitropolit CPC Mihajlo.

Oglasila se i mitropolija crnogorsko-primorska SPC u Crnoj Gori, koja je konstatovala da je policija profesionalno obavila posao, odnosno da je dan protekao bez sukoba, te da nije došlo do skrnavljenja svetinja.

Opozicija je takođe pozdravila odnos policije prema pristalicama SPC, dok je Liberalna partija optužila aktuelnu vlast u Podgorici da je stala uz sveštenstvo SPC i da državni organi ne dozvoljavaju delu građana ostvarivanje osnovnih verskih prava.

Ranije je CPC saopštila da će krenuti u preuzimanje verskih objekata u Crnoj Gori sa ili bez pomoći države, dok je iz SPC saopšteno da je ona jedini titular nad pravoslavnim hramovima u Crnoj Gori.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC najavila je da će štititi svoju imovinu "po svaku cenu", ako CPC pokuša da je, kako je najavila, preuzme.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je ranije da će država štititi imovinu SPC.

Verski rat zbog politike

Sociolog religije i jedan od najboljih poznavalaca odnosa u pravoslavnim crkvama Mirko Đorđević za B92 kaže da problem između kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve, odnosno njene Crnogorsko - primorske mitropolije, postoji već više godina.

Međutim, situacija u Crnoj Gori između dve crkve nije ništa neobično za pravoslavne ekumene. Tako, recimo, u Bugarskoj postoje dve, a u Ukrajini čak tri crkve koje se bore za kanonski status.

Mirko Đorđević ističe da je čitava pometnja u Crnoj Gori nastala zbog politike. "Ja sam to nazvao, a i ovoga puta bih rekao, da je u pitanju 'crnogorski verski rat'", kaže on.

"Crnogorska crkva zapravo obnavlja svoju autokefalnost, koju je do 1920. godine imala, i sada smo dobili jedan sukob, koji nije samo verski, nego je uveliko politički, i država se našla u vrlo neugodnoj situaciji", kaže on.

"Jesu Crnogorsku crkvu priznale i Ukrajinska i Ruska zagranična i Bugarska pravoslavna crkva, ali kanonski status konačno nije rešen činjenicom da u Crnoj Gori postoje dve crkve i to SPC kao arhiepiskopija, odnosno mitropolija crnogorsko-primorska, na čelu sa Amfilohijem Radovićem, i nepriznata crnogorska", kaže Đorđević.

Situaciju otežava i činjenica da u tom sukobu crnogorska država ne uspeva da se postavi na pravi način. "Što se države tiče, ona bi trebalo da se drži ustavnog načela da je crkva odvojena od države, a da same crkve međusobno rešavaju taj svoj kanonski status", kaže on.

"Na žalost, kod nas je sukob i u tome što su pravoslavne crkve srasle sa matičnom nacionalnom državom i bore se za njeno okrilje. A kod nas na Balkanu to više nije međucrkveni sukob, već se to pretvara u čisto politički sukob. Mi smo to već imali u Makedoniji", kaže on. Mirko Đorđević ističe da su obe crkve realnost Crne Gore. Zvanična Podgorica nikada nije dovodila u pitanje postojanje SPC u Crnoj Gori, ali ne spori ni postojanje CPC.  

"Tu je sada problem i, kao što vidite, on je više društveno-politički, nego što je međucrkveni. Za sada među crkvama dijaloga nema, a po mom uverenju, koliko ja poznajem situaciju na prostoru pravoslavne ekumene, nema ničeg drugog nego da obe crkve u dijalogu reševaju te probleme", kaže on.

"Obe crkve imaju pravo i na imovinu i na hramove, budući da je ova Crnogorska pravoslavna autokefalna crkva uredno registrovana, na temelju onoga što zakon traži da se jedna verska organizacija ili bilo koja druga organizacija registruje", kaže Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: