Jelašić: Novi budžet - manje kamate

Guverner NBS Radovan Jelašić kaže da Srbija treba što pre da dobije budžet, kako bi se smanjile referentne kamatne stope.

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2007.

16:22

Default images

"Da sada imamo budžet, mi bismo već sada imali nižu referentnu kamatnu stopu, koja danas iznosi 10,5 odsto. Ne mogu da spekulišem, ali ta kamatna stopa bila bi za 1,5 do dva odsto niža", rekao je Jelašić na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Vojvodine.

Objasnio je da bi smanjenje kamatnih stopa značilo da bi krediti bili jeftiniji, kako za privatna, tako i za pravna lica.

On je poručio da građani ne treba da strahuju od monetarne nestabilnosti u sledećih nekoliko meseci, ali je ocenio da će dugi pregovori o formiranju vlade "stići na naplatu" za šest do 12 meseci.

Sporovi oko budžeta

Koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić izjavio je  da će u junu biti "malo para" u budžetu ukoliko ne bude formirana vlada, jer su obaveze države veće nego u 2006. godine.

S druge strane, bivši ministar finansija  Mlađan Dinkić izjavio je da je Uredba o privremenom finansiranju nezakonita i da se iz državne kase troši više nego što je zakonom predviđeno.

Milan Parivodić kaže da je Uredbom o privremenom finansiranju do kraja juna izdvojena maksimalna suma novca, i to u skladu sa zakonom, po kome se može potrošiti proporcionalno troškovima iz 2006. godine.

Ipak, u junu ove godine nedostajaće novca jer se, po pravilu, u tekućoj godini troši više nego u prethodnoj, kazao je Parivodić.

"U prošloj godini su kroz nove zakone nastale nove zakonske obaveze države, koje se moraju ispunjavati. U tom smislu, ukupan obim obaveza države je veći nego prošle godine, a sredstva koja su predviđena jesu ona koja su maksimizirana prošlogodišnjim budžetom, tako da juni mesec će biti vrlo komplikovan za realizaciju u slučaju da ne bude formirana nova vlada", kaže Parivodić.

Bivši ministar finansija Mlađan Dinkić  naveo je da velike devizne rezerve i planirani prihodi mogu da obezbede stabilnost u državi još 15 meseci.

On je objasnio da je za to potrebno da se novac iz budžeta troši u skladu sa zakonom, odnosno da rashodi budu usklađeni sa prihodima. Međutim, Dinkić upozorava da je Vladinom Uredbom planirano da se iz državne kase potroši 139 milijardi dinara, a da bi smelo da se potroši 130 milijardi.

"Dakle, ne samo što je sama Uredba cela nezakonita i neustavna, već su i planirani rashodi za devet milijardi veći od onoga što bi Zakon o budžetskom sistemu mogao da dozvoli. Tako da je ovo, ako se realizuje, duplo kršenje zakona", kaže Dinkić.

Jedan od uzroka prekomerne potrošnje Dinkić vidi u stihijskom povećavanju plata u javnim preduzećima.

Prema njegovim rečima, u odnosu na prošlu godinu zarade su povećane za 30 odsto, a najveći rast je u Elektroprivredi Srbije - više od 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: