Srednjevekovni Srbi bili visoki?

Ispod temelja srednjovekovnog manastira "Manastirac" kod Rekovca arheolozi su iskopali kosture od preko dva metra.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.04.2007.

15:53

Default images

Od pet kostura, dva ženska su visoka preko dva metra, što je retkost, a u suprotnosti je sa dosadašnjim pretpostavkama da su Srbi u srednjem veku bili niži, izjavili su Tanjugu stručnjaci Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Kosturi su pronađeni slučajno, prilikom rekonstrukcije manastira, iskopavani su pod nadzorom stručnjaka Narodnog muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevca, a, kao veoma retke iskopine, biće podrvgnuti detaljnoj analizi.

Uz ženske kosture, iz čijeg se položaju kostiju, pretpostavlja da su žene ubijene, bio je i muški kostur, takođe izrazito velik, i verovatno se radi o porodici ktitora, a druga dva, pretpostvlja se, pripadala su monasima.

Kod ženskih kostura, od kolena do početka vrata, razmak je 126 santimetara, a te žene, ne samo da su mnogo više od prosečne visine današnjih zena, nego su bile i veoma krupne.

Napominjući da su u još nekoliko iskopina na području Šumadije, Pomoravlja i Lavča, pronađeni skeleti visine iznad dva metra, stručnjaci muzeja u Jagodini podsećaju da je despota Stefana Lazarevića, sina kneza Lazara, narod zvao visoki, kao i da su mnogi drugi srednjovekovni vladari bili visoki što govori, da niski ljudi nisu karakteristika srednjeg veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: