Vakcina za spas života žene

Vakcinacija protiv izazivača raka grlića materice trebalo bi da se odvija u organizaciji države, smatraju nadležni.

Izvor: Beta

Utorak, 03.04.2007.

18:12

Default images

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja Srbije za prevenciju raka grlića materice Dimitrije Segedi izjavio je da je razlog tome što su tako evidencija, kontrola i efekti najbolji. Promocija vakcinacije edukuje žene, lekare, političare, mnogo ljudi, a uspešna kampanja može da sačuva mnogo ženskih života, rekao je Segedi na radnom doručku za novinare.

On je podsetio da su, na nedavnom sastanku u sedištu Uneska u Parizu, date smernice za prevenciju raka grlića materice, kao i da je upućena molba vladama svih država sveta da ih usvoje i počnu da primenjuju.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji od raka grlića materice dnevno umre jedna, a oboli deset žena. Najveći broj obolelih u Evropi beleži Srbija – 27 slučajeva na 100.000 žena.

Rak grlića materice je drugi najčešći uzrok smrti među kancerima od kojih obolevaju žene širom sveta, jer se svake godine približno 500.000 slučajeva raka grlića materice dijagnosticira širom sveta, uzrokujući 250.000 smrtnih slučajeva.

Borba protiv raka u Kruševcu

Na područuju Rasinskog okruga godišnje od raka oboli od 1.000 do 1.200 ljudi, kažu predstavnici kruševačkog Zdravstvenog centra povodom osnivanja Društva za borbu protiv raka u Kruševcu.

"Žene najčešće obolevaju od raka dojke, grlića materice i debelog creva, dok je među muškarcima najzastupljeniji kancer pluća, prostate i debelog creva", rekao je načelnik onkologije i predsednik novoosnovanog Društva za borbu protiv raka Zoran Gajić.

On je naglasio da lečenje te opake bolesti daje sve bolje rezultate zahvaljući metodama ranog otkrivanja.

Direktor Zdravstvenog centra Vojkan Kulić rekao je da će se novoosnovano društvo baviti upućivanjem pacijenata kako da na vreme otkriju bolest, pomoć i podršku obolelima i njihovim porodicama, kao i organizovanjem naučnih i stručnih skupova.

On je napomenuo da je Rasinski okrug sa oko 100 novih slučajeva raka dojke prvi u Srbiji po broju novoobolelih na 100.000 stanovnika, te da treba raditi na obaveštavanju pacijentkinja o preventivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: