Foklandi opet predmet spora

Argentina ponovila da polaže pravo na Foklandska ostrva, na 25. godišnjicu ratnog sukoba s Velikom Britanijom.

Izvor: Beta

Utorak, 03.04.2007.

09:40

Default images

Velika Britanija i Argentija ponovo su uspostavile diplomatske odnose 1990, ali status ostrva i dalje je izvor tenzija. Velika Britanija tvrdi da će ostrvo ostati pod njenom nadležnošću sve dok stanovnici ostrva pristaju da budu pod britanskim suverenitetom.

"Ni rat ni protok vremena ne menjaju stvarnost, ostrva Malvinas su Argentina", rekao je potpredsednik Argentine Danijel Skijoli koristeći argentinsko ime za sporna ostrva.

Na ceremoniji održanoj u gradu Ušuaja na jugu Argentine Skijoli je rekao da "poziva Veliku Britaniju da se odazove međunarodnim zahtevima i nastavi pregovore".

Pristalice vlade levog centra uglavnom smatraju da je invazija Argentine 1982. na Foklande bila greška tadašnjeg diktatorskog režima. U ratu koji je trajao 73 dana poginulo je 649 Argentinaca, 258 Britanaca i tri stanovnika sa ostrva. Argentina je priznala poraz 14. juna 1982.

Britanska vlada je u nedelju izražila žaljene zbog stradalih na obe strane i pozvala rođake poginulih argentinskih vojnika da održe privatnu službu na ostrvu.

Argentina je u januaru počela da lobira kod generalnog sekretara UN Ki Mun Bana za njegovu podršku u novim pregovorima oko Foklandskih ostrva.

Folklandska ostrva udaljenja su oko 480 kilometara od juga Argentine i više od 12.000 kilometara od Velike Britanije, a pod britanskim suverenitetom su od 1833.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: