Stupila na snagu sporna uredba

Od danas se primenjuje Uredba Vlade Srbije o privremenom finansiranju za koju svi, sem DSS-a, tvde da je neustavna i nezakonita.

Izvor: B92

Nedelja, 01.04.2007.

10:52

Default images

Uredba je doneta na sednici vlade u četvrtak i njom je produženo privremeno finansiranje države za još tri meseca. Privremeno finansiranje može da traje najduže tri meseca, dok se dalje finansiranje, ukoliko nije usvojen budžet, reguliše izmenama Zakona u skupštini.

Prema vladinoj uredbi za period januar-jun izdvojiće se za primanja 260 milijardi dinara, a za izdatke 239 milijardi.

Bivši ministar finansija Božidar Đelić ocenjuje za B92 da sem toga što je protivustavna i protivzakonita, Vladina uredba predstavlja i finansijski državni udar. Đelić ističe i da je to opasan presedan koji otvara mogućnost nekoj budućoj vladi da vlada godinama kroz uredbe bez provere u parlamentu.

On navodi da će Demokratska stranka sutra uputiti zahtev premijeru i koordinatorima ministarstva finansija da dostave izveštaj o stanju u budžetu, kada su u pitanju prihodi i rashodi od početka godine.

"Prema informacijama s kojima ja raspolažem, u poslednjih nekoliko dana potrošeno je više od 150 miliona evra i račun Republike Srbije pao je ispod milijarde evra kod NBS. Postoji veliki rizik da ova vlada potroši ceo novac i da suštinski od buduće vlade napravi tehničku vladu. Ako se ovo ovako uradi, a tu ima 500 miliona evra suvišnih rashoda, doćićemo do situacije da za ostatak godine ne ostane bog zna šta. To je dodatni način izneveravanja izborne volje građana", kaže Đelić.

Analitičar Dragan Bujošević, smatra da je Koštunica ovom uredbom unazadio novu vlada jer će ona od prvog dana, zahvaljujući njome, biti u deficitu.

Bujošević kaže da Koštunica na ovaj način šalje jasnu poruku demokratama o tome kakav je njegov stav kada je reč o mogućnosti formiranja nove vlade: "Ta uredba pokazuje da njih dogovor ne zanima. Mislim da Koštunica misli da celu priču može da prebaci na Kosovo, da se priča samo o Kosovu, a da sve ostalo nije važno: ljudi, vidite da sam ja jedini koji može da očuva Kosovo u okviru Srbije i zato mi dajte da vladam o po svaku cenu".

Uredba o privremenom finansiranju biće tema sutrašnjih konsultacija u Skupštini na kojima bi trebalo da bude dogovoren datum nove sednice parlamenta na kojoj bi se završilo konstituisanje skupštine i izabran predsednik paralamenta.

Demokratska stranka traži da Milena Milošević bude izabrana za predsednicu skupštine. Ona bi prema planu demokrata odmah zakazala novu sednicu skupštine na kojoj bi bio izmenjen Zakon o budžetskom sistemu.

Milena Milošević bi bila, prema tvrdnjama DS-a, na čelu parlamenta dok ne bude dogovoreno formiranje nove Vlade Srbije. Sa predlogom DS-a složila se G17+ ali ne i DSS.

Kako saznaje B92, u DSS-u su spremni da podrže inicijativu demokrata o izmena zakona o budžetskom sistemu, ali će glasati protiv izbora privremenog predsednika parlamenta. Novi predsednik skupštine, po DSS-u treba da bude rezulat opšteg dogovora o formiranju nove vlade.

Božidar Đelić za B92 kaže da su danas više nego ikad, vlada, DSS i Vojislav Koštunica na potezu. Đelić navodi da još ima vremena za sazivanje skupštine: "DS i dalje misli da nije kasno. To će biti naša pozicija sutra u Skupštini, da se sazove ta sednica, da se izglasa dopuna zakona o budžetskom sistemu i da se tako država vrati u ustavni i zakonski okvir. U protivnom mislim da će biti nekih formalnih postupaka za ocenu ustavnosti jedne takve uredbe. Potrudićemo se da ovo ne ugrozi pregovore oko sastavljanja vlade, mada realno gledajući, to ih je u velikoj meri otežalo".

"Ništa me ne čudi od naših političara"

Dragan Bujošević smatra da i pored odbijanja DSS-a da podrži demokrata izbor privremenog predsednika parlamenta, ne treba odbaciti mogućnost da i pored toga DS i DSS ipak formiraju novu vladu:

"Oni sve mogu. Naši političari jednostavno sve mogu. Mogu da nas dovedu u situaciju da pomislimo da se u sledećih sto godina neće rukovati, a onda će oni posle toga da sednu zagrljeni i piju rujno vino, da se smeju i da kažu: u, al' smo odigrali ovo. Oni sve mogu i ništa me od njih ne čudi", kaže Bujošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: