Telekom: Namerno onesposobljavanje

Učestale krađe telekomunikacione infrastrukture namerne su, a cilj im je ugrožavanje funkcionisanja države, saopštava Telekom.

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2007.

12:40

Default images

Telekom Srbija saopštio je da će angažovati profesionalne čuvare kako bi se sprečili sve učestalije krađe telekomunikacione infrastrukture - bakarnih, ali i optičkih kablova, čiji prekid može značiti telekomunikaciono odsecanje Srbije od ostatka sveta.

"Radi obezbeđivanja neprekidnosti funkcionisanja telekomunikacionog sistema zemlje angažovaćemo profesionalne čuvare, iz registrovanih agencija koje se bave ovim poslovima, kako bi zaštitili svoju imovinu.”

Telekom Srbija je ocenila da dosadašnje aktivnosti na zaštiti imovine nisu dale rezultate i podsetila da su "u zadnjih godinu dana učestale krađe telekomunikacione infrastrukture", s tim što su u poslednjih pet meseci postale "vrlo dramatične".

"Osim bakarnih kablova izuzetno velikog kapaciteta, koji se, čak i teškom mehanizacijom seku i čupaju, sve češće se uništavaju i optički kablovi i to paljenjem optičkih vlakana", navodeno je u saopštenju.

Kada se zaseku ili zapale optički kablovi posledice za telekomunikacioni sistem - građane, državu, privredu i institucije "mogu biti nesagledive jer kroz optiku, osim gradskog i međugradskog saobraćaja, prolazi međunarodni i tranzitni saobraćaj, internet veze, mobilna telefonija...".

"To znači da cela Srbija, sve njene institucije i građani, jednom ovakvom diverzijom može biti odsečena od ostatka sveta", upozoreno je u saopštenju.

Podsetivši da je u poslednjih15 dana evidentirano šest krađa, Telekom Srbija navodi da je "očigledno da se radi o namernom, svesnom i organizovanom ugrožavanju telekomunikacionog sistema, a samim tim i destabilizaciji funkcionisanja državnih institucija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: