"Novi stav o Kosovu uslov za EU"

Marti Ahtisari izjavio da Srbija mora promeniti svoj stav o nezavisnosti Kosova, ukoliko zaista želi da postane članica EU.

Izvor: B92

Subota, 07.04.2007.

10:11

Default images

Specijalni predstavnik UN za Kosovo Marti Ahtisari ponovio je danas da je nadgledana nezavisnost jedina alternativa za status Kosova. "Kosovo više ne može da bude deo Srbije. Albanci, koji čine 90 odsto stanovništva, prosto to više ne žele", rekao je Ahtisari u intervjuu za ljubljanski list "Delo".

Ahtisari je odbacio tvrdnje da bi rešenje statusa Kosova moglo da bude opasan presedan za slične slučajeve u svetu.

"Kosovo je slučaj za sebe. Svaki slučaj je poseban, ali Kosovo je zaista jedinstven imajući u vidu njegovu istoriju, represiju za vreme Slobodana Milosevića, međunarodnu intervenciju i međunarodnu administraciju koja je tamo uspostavljena", naglasio je Ahtisari.

Nije želeo da spekuliše kada bi Savet bezbednosti UN mogao da usvoji novu rezoluciju o Kosovu, ali je kazao da se nada da će se to dogoditi u junu kada SAD budu preuzele predsedavanje tim telom.

Na pitanje kakva je uloga Rusije u rešavanju statusa Kosova, Ahtisari je kazao da je Rusija "konstruktivan član Kontakt grupe''.

"Moskva se slaže da bilo koje rešenje mora da bude usvojeno većinom", rekao je Ahtisari, kao i da sumnja da će Rusija upotrebiti veto u Savetu bezbednosti.

Podsetio je da Savet bezbednosti ima pet stalnih članica sa pravom veta i da se retko dešava da neka od njih upotrebi to svoje pravo.

Predlog rezolucije o Kosovu sledeće nedelje u Senatu

U Senatu američkog Kongresa sledeće nedelje treba da u proceduru uđe nacrt rezolucije četvorice senatora o podršci nezavisnosti Kosovu, javila je večeras Radio-televizija Kosova.

Nacrt rezolucije, kojom se zahteva podrška predlogu izaslanika UN Martija Ahtisartija za nezavisnost Kosova, predložili su senatori DŽozef Liberman, Džozef Bajden, Džon Mekejn i Gordon Smit.

Kako javlja RTK, u obrazloženju predloga senatori su naveli da je Ahtisari razmotrio sve mogućnosti za kompromis i da je ocenio da bi dalji pregovori bili kontraproduktivni.

"Polazeći od toga, smatramo da SAD treba da podrže nezavisnost Kosova u postojećim granicama - rešenje koje bi jedino bilo pravično, ekonomski održivo i politički stabilno", navodi se u predlogu četvorice senatora.

Oni zahtevaju da SAD u konsultacijama i u saradnji sa saveznicima snažno zahtevaju donošenje rezolucije SB UN koje će podržati Ahtisarijeve preporuke.

U nacrtu rezolucije se navodi da SAD, u slučaju da izostane odluka Saveta bezbednosti UN, treba da budu spremne da "u saradnji s drugim demokratskim zemljama ponude i uspostave pune diplomatske odnose sa Kosovom kao nezavisnom državom, onako kako su delovale zajedno sa drugim demokratskim državama u odbrani Kosova 1999. godine".

Vladi Kosova se preporučuje da odgovorno vodi poslove tokom perioda "nadgledane nezavisnosti", kako bi se "ubrzao prelazak na punu nezavisnost", kaže se u dokumentu.

Dodaje se da kosovske institucije treba pre svega da omoguće bezbednost Srbima i drugim manjinama i zaštitu njihovih političkih i ekonomska prava.

Kojen: SB da nastavi pregovore

Leon Kojen i Slobodan Samardžiæ (FoNet)
Koordinator sprskog pregovaračkog tima za Kosovo Leon Kojen veruje da će se Savet bezbednosti odlučiti za nastavak pregovora o budućem statusu pokrajine.

U UN preovladalo je uverenje da Kosovo ne može biti jedinstven slučaj, odnosno da bi nezavisnost pokrajine bila opasan presedan za druge regione u svetu, kaže Kojen u intervjuu za B92 po povratku iz Njujorka.

On dodaje da je srpski pregovarački tim spreman za nove pregovore ali da, pre toga, skupština Srbije mora da, novom rezolucijom, odredi smernice pregovaračima u nastavku procesa.

B92: Posle sednice Saveta bezbednosti čini se da su sve strane zadovoljne. Kako je vama izgledao taj sastanak?

Kojen: Tri stvari su se jasno pokazale u Njujorku. Prvo, u SB-u nema većine u prilog Ahtisarijevom predlogu, nema većine za ideju da je to neko uravnoteženo rešenje za budući status Kosova. Drugo, nema većine za ideju da pregovori više nisu potrebni. Naprotiv, rekao bih da postoji jasna većina u prilog daljim pregovorima. To je delom predviđanje, tek će se videti, ali sam uveren da će biti daljih pregovora. Treće, mislim da je već sad potpuno jasno da ni u SB-u, ni u UN-u nema većine za ideju da je kosovski slučaj jedinstven. Naprotiv, samo veći deo zapadnih zemalja to misli. S kim god smo razgovarali van zapadnog sveta uveren je da bi davanje nezavisnosti Kosovu kroz SB bio izuzetno opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio mir i stabilnost u svetu uopšte.

B92: Da li je najavljeno upućivanje misije SB-a na Kosovo nekakav ustupak Rusiji ili kupovina vremena, kako se u nekim krugovima ocenjuje?

Kojen: Mislim da je upućivanje te misije, odluka o tome u SB-u koja je već donesena jasan znak da SB nije zadovoljan ocenama koje je kontinuirano davao UNMIK. Videli ste da je Riker praktično dan pre nego što je ta odluka donešena rekao da takva misija nije potrebna jer mi smo davali prave izveštaje. Nisu davali prave izveštaje, to je s naše strane uvek argumentovano iznošeno. Sama stvarnost na Kosovu to govori i vrlo je dobro što će ta misija doći. Ona zaista dolazi da bi se pogotovo nestalne članice SB-a preko svojih predstavnika uverile u to kakvo je stvarno stanje. Nije uopšte reč o kupovini vremena.
B92: Ipak tu postoji neko međuvreme. Šta u tom međuvremenu radi srpski pregovarački tim i da li se nešto menja na pozicijama Beograda?

Kojen: Ono što ja mislim da će se  dogoditi jeste da će posle povratka misije i njenog izveštaja SB-u, mislim da će se tada Savet bezbednosti izjasniti u prilog nastavku pregovora. Mislim  da će onda biti otvorena nova runda pregovora za koju mi se čini da je naš pregovarački tim potpuno spreman. I predsednik Tadić i premijer KOštunica više su puta isticali da ćemo na pregovorima koji bi se suštinski bavili statusom a ne samo drugim pitanjima, mi pokazati razumnu pregovaračku fleksibilnost, ali još jednom ponavljam i za to je potrebno da se dobije odgovarajuća rezolucija Narodne skupštine, sa smernicama za dalje pregovore.

B92: Kako komentarišete najave da bi Albanci bez rezolucije SB-a mogli da proglase nezavisnost?

Kojen: To u poslednje vreme često govore sami albanski lideri sa Kosova i Metohije, što naravno pokazuje da su i oni svesni da Ahtisarijev predlog nema neke velike šanse da prođe u Savetu bezbednosti. S druge strane, moje je mišljenje da su albanski lideri u Prištini vrlo skloni da slušaju ono što je mišljenje velikih zapadnih zemalja, pre svega SAD-a a ne mislim da će velike zapadne zemlje dati takvu preporuku dok ne budu jedinstvene oko nje. U ovom trenutku nema jedinstva velikih zapadnih zemalja oko takvog poteza koji bi imao dalekosežne negativne implikacije, pre svega negativne implikacije po odnose u samom SB-u.

UN misija stiže 19. aprila?

Misija Svetske organizacije čiji je cilj da utvrdi faktičko stanje na Kosovu trabalo bi da 19. aprila dođe u Prištinu - ovo je danas objavio prištinski dnevnik na albanskom jeziku "Koha ditore", precizirajući da bi sakupljene informacije kasnije mogle da koriste Savetu bezbednosti UN po pitanju konačnog statusa pokrajine.

Pozivajući se na neimenovanog međunarodnog predstavnika, list piše da će Misija UN, osim Kosova, posetiti i Beograd, kako bi iz "prve ruke" dobila informacije koje bi bile od pomoći SB u donošenju odluke o budućnosti pokrajine.

Isti izvor navodi da Misiju UN neće predvoditi ni SAD ni Rusija, već predstavnik neke od vaneevropskih država, koja nije među pet stalnih članica SB s pravom veta.

Prema pisanju dnevnika Lajm, pregovori na relaciji SAD-Rusija i slanje misije SB na Kosovo imaju za cilj eventualne izmene, odnosno prilagođavanje predloga specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija zahtevima Rusije i Srbije.

Srpska "ofanziva" počela sa kokusom

Savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić je izjavio da je pismo kopredsedavajućih srpskog kokusa u američkom Kongresu Dena Bartona i Melise Bin američkoj državnoj sekretarki Kondolizi Rajs deo najavljenih diplomatskih aktivnosti prema zakonodavcima u Vašingtonu.

"U cilju rešavanja ovog pitanja na način koji bi bio prihvatljiv za obe strane, smatramo da bi SAD trebalo da daju primer i ponovo razmotre svoju politiku o Kosovu, kako bi se pronašlo bolje rešenje za budućnost", naveli su Barton i Bin u svom pismu.

"Mi sa njima i sa svim ostalim članovima srpskog kokusa veoma blisko sarađujemo, pomažemo im u formulisanju argumenata, kao i time što im dajemo ideje kome bi sve mogli da se u tom smislu obrate", izjavio je Jeremić.

"Možemo očekivati u narednim nedeljama i mesecima dalje aktivnosti diplomatske, prema Kongresu SAD-a. Naša pozicija što se tiče statusa Kosova je suštinska autonomija u okviru Srbije, a svako rešenje koje ne zadire u teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije bićemo spremni da razmatramo i da pokušamo da u okviru nekog od tih modaliteta pronađemo kompromisno rešenje koje bi kao budući status Kosova prihvatile obe strane", kaže savetnik Borisa Tadića za spoljnu politiku.

"Povratak na ognjišta dokaz da je Srbima stalo"

Bivši ministar za povratak u vladi Kosova Slaviša Petković izjavio je da Srbi samo masovnim povratkom na ognjišta mogu da pokažu da im je do Kosova stvarno stalo.

"Ako ne bude masovnog povratka Srba, bojim se da će svaka priča o statusu Kosova biti izlišna i apsurdna", rekao je Petković za novosadski "Građanski list".

On se usprotivio ideji o podeli Kosova i rekao da Kosovo mora da ostane celovita teritorija, pre svega zbog Srba, ali i crkava i manastira kojih ima na celoj teritoriji Kosova.

Petković je kritikovao politiku premijera Srbije Vojislava Koštunice prema Kosovu, ocenivši da je takav pristup doživeo fijasko na pregovorima u Beču.

Prema njegovim rečima, Koštuničino uzdanje u veto Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija je "nerealno i prenaduvano".

Petković je dodao da Srbi na Kosovu, osim deklarativnih izjava podrške, ni od Rusa ni od Koštunice nikada nisu imali nikakve konkretne koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: