Proces za zlostavljanje životinja

U beogradskom Petom opštinskom sudu nastavljeno suđenje Slobodanu Plećašu iz Leštana, osumnjičenom za brutalno mučenje psa.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2007.

07:16

Default images

Radi se o krivičnom delu iz člana 269. Krivičnog zakonika Srbije. Sudija Dragiša Kesar rekao je da prikupljanje dokaza želi da nastavi tako što će čuti stručno mišljenje o uzroku smrti zlostavljanog psa, koje će dati veštak i profesor Veterinarskog fakulteta Zoran Aleksić, kada detaljno prouči celokupne spise iz tog predmeta.

On je negirao navode pojedinih medija da je za danas bilo zakazano izricanje presude, prve za tu vrstu krivičnog dela u Srbiji, i naložio je, takođe, da se na suđenje u svojstvu svedoka pozove i veterinar Vlada Antić.

Slobodan Plećaš iz Leštana osumnjičen je da je u Leštanima putem vukao živog psa, vezanog za kuku na zadnjem delu vozila. Kako je utvrđeno, životinja je prethodno bila surovo fizički zlostavljana.

Elvir Burazerović iz organizacije za poštovanje i brigu o životinjama Orka objasnio je za B92 da proces ima veliki značaj i da bi moralo da bude opomena svima koji imaju nameru da se tako svirepo obračunavaju sa životinjama.

"Smatramo da je ovaj slučaj svirepog, namernog zlostavljanja životinja zaslužio najveću moguću kaznu, koja je u ovom trenutku do šest meseci zatvora, i nadamo se da će sudska praksa ubrzo pokazati da je ta mera, dakle do šest meseci, mala i da moramo povećavati kazne bar do tri godine, kako se ne bi izricale one uslovne", kaže on.

"U ovom slučaju u pitanju je, još jednom ponavljam, svirepo, namerno fizičko zlostavljanje životinja, koje predstavlja jedan korak do zlostavljanja ljudi i zbog toga ono mora biti najstrože kažnjavano", kaže Burazerović.

Do kraja marta biće održano još jedno slično suđenje i to Mioljubu Saviću koji je osumnjičen da je u selu Latković, kod Ljiga vatrenim oružjem ubio psa.

U organizaciji za poštovanje i brigu o životinjama kažu da  je dobro što u Srbiji sve više krivičnih dela zlostavljanja i ubijanja životinja dobija sudski epilog i nadaju se da će to pomoći da se iskoreni ili bar smanji broj takvih zlodela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: