Reakcije Kosova na predlog statusa

Agim Čeku i Fatmir Sejdiu pozdravili predlog Martija Ahtisarija da se Kosovu da nadgledana nezavisnost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2007.

17:20

Default images

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je, u obraćanju građanima Kosova, da je danas "istorijski dan", jer su sveobuhvatni predlog za rešenje statusa i preporuke međunarodnog posrednika kojim on predlaže nezavisnost, u rukama članica Saveta bezbednosti UN.

"Pozdravljamo stav generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji u potpunosti podržava preporuke izaslanika (Martija) Ahtisarija za nezavisnost Kosova", izjavio je Sejdiu.

Kosovski predsednik je istakao da će "nezavisnost Kosova biti u službi svih građana zemlje, albanske većine i svih manjinskih zajednica na Kosovu".

Prema njegovim rečima, "nezavisnost Kosova, koja će na početku, prema planu Ahtisarija, biti pod međunarodnim nadzorom, biće u funkciji mira, stabilnosti i opšteg prosperiteta u našoj zemlji".

On je kazao da će na taj način "nezavisnost Kosova takođe služiti i miru i regionalnoj stabilnosti, jer se uspešno rešava poslednje nerešeno pitanje u jugoistoconoj Evropi".

I premijer Agim Čeku, u redovnom obraćanju javnosti, rekao je da je Ahtisari Savetu bezbednosti predložio nadziranu nezavisnost.

Pismo i dokument koji Ahtisari danas predaje kompletiraju okvir za konačno rešenje statusa Kosova, rekao je Čeku, dodavši da predlog ima snažnu podršku Vašingtona, Londona, Pariza, Brisela i drugih važnih centara.

"Oni koji se dvoume ili su protiv predloga treba da shvate da to nije najbolja, ali je jedina moguća i realna opcija, jedino praktično rešenje za Kosovo", kazao je Čeku.

Riker čestitao kosovskim zvaničnicima

Šef UNMIK-a Joahim Riker pozdravio je danas upućivanje izveštaja specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija Savetu bezbednosti UN i ocenio da je to istorijski trenutak za građane Kosova.

"Predaja jasne i nedvosmislene preporuke (Ahtisarija) kao i sveobuhvatnog predloga, sa punom podrškom generalnog sekretara UN, nije ništa drugo do istorijski trenutak za narod Kosova", rekao je šef UNMIK-a.

On je, kako je saopštio UNMIK, kazao i da je "lično" zvao predsednika Kosova Fatmira Sejdiua i premijera Agima Čekua da im "čestita".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: