Carina odbacuje optužbe Ilića

Uprava carina Srbije odbacila optužbe Velimira Ilića da carinici namerno zadržavaju kamione na granici kako bi dobili mito.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.03.2007.

09:35

Default images

Uprava carina je u saopštenju navela da su enormni troškovi tranzita uzrok smanjenja drumsko-tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju u ovoj godini, a da ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić napadima na druge državne organe skreće pažnju sa svog ministarstva, koje je u najvećoj meri i uzrok problema.

Uprava carina, kako se navodi, žali što ministar Ilić, "osim svoje 'zabrinutosti' što je tranzit kroz Srbiju smanjen, ne čini ništa da se taj problem reši".

"Gospodin Ilić bi, kada već ima izvrsne kontakte sa inostranstvom, trebalo da zna da su putarine u Srbiji znatno skuplje od onih u zemljama u okruženju", piše u saopštenju.

Navodi se i da je Uprava carina 28. februara ove godine poslala Privrednoj komori i svim relevantnim ministarstvima, uključujući i Ministarstvo za kapitalne investicije, informaciju o smanjenju obima drumsko-tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju u 2007. godini.

U toj informaciji se, navodi Uprava carina, predlaže hitno reagovanje svih relevantnih državnih organa kako bi se sinhronizovanim i efikasnim merama što pre rešio taj problem.

Uprava carina navodi i da je putarina za domaći kamion na deonici Beograd - Niš 3.720 dinara u jednom pravcu, a da je za strane kamione 6.690 dinara, ili 83 evra.

Navodi se i da je cena parkiranja kamiona na granici i do 5.000 dinara, a da je takva usluga u zemljama u okruženju jevtinija, a često i besplatna.

"Drastičan primer je novoizgrađeni granični prelaz Horgoš, čiju je rekonstrukciju donirala Evropska agencija za rekonstrukciju, a gde je cena parkiranja stranog kamiona 3.000 dinara, dok je sa mađarske strane istog prelaza parkiranje besplatno", navodi se u saopštenju.

Uprava carina je podsetila ministra Ilića da granična procedura podrazumeva, ne samo carinsku kontrolu, nego i da na eventualno i povremeno zadržavanje kamiona na graničnim prelazima može uticati i rad drugih službi na granici - pogranične policije, fito-sanitarne, veterinarske, radiološke i ekološke inspekcije.

Ispitivanja o radu Carine u okviru projekta Svetske banke, kako se navodi u saopštenju Uprave carina, pokazala su da se kamioni na graničnom prelazu Preševo zadržavaju 21 minut, a na Batrovcima od 45 do 48 minuta, i da je to ocenjeno kao odličan prosek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: