Vehabije se sumnjiče za terorizam

Istražni sudija u Novom Pazaru odredio pritvor od 30 dana četvorici osumnjičenih za obuku terorističkih grupa vehabija.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 19.03.2007.

07:26

Default images

Predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamil Hubić izjavio je da su svi uhapšeni negirali dela koja im se stavljaju na teret. Uhapšeni su Mirsad Prentić, Fuad Hodžić, Vahid i Senad Vejselović iz Novog Pazara. Jedan osumnjičeni je u bekstvu i za njim je u toku potraga.

Sumnja se da su pomenuti pripremali terorističke aktivnosti u kampu kod sela Žabren pred Sjenice, na oko 30 klilometara od Novog Pazara.

Četvorica osumnjičenih vehabija i jednog koji je u bekstvu, policija sumnjiči za pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije. Za ovo delo osumnjičeni mogu dobiti od jedne do pet godina zatvora.

Predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru, Ćamil Hubić, rekao je da su uhapšene vehabije negirale krivično delo koje im se stavlja na teret.

On je potvrdio da će, ukoliko tužilaštvo podnese optužnicu, petorici vehabija biti suđeno po članu 320 Krivičnog zakona Srbije, odnosno za pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije.

"Ovo delo obuhvata priprema za izvršenje krivičnih dela iz članova 305 do 314 Krivičnog zakonika. Ko god vrši pripreme ovih krivičnih dela čini krivično delo koje se osumnjičenima za sada stavlja na teret, a to je pripremanja dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije", kaže on.

Numan: Destabliziacija islamske zajednice i Srbije

Cilj vehabija je da destablizuju i islamsku zajednicu i prilike u Srbiji, ali to im neće biti dozvoljeno, kaže Abdulah Numan, profesor islamskih nauka, komentarišući hapšenje vehabija u Novom Pazaru.

Gostujući u Vestima Televizije B92, Numan je rekao da vehabije ni u Srbiji ni u svetu nemaju veliki broj pristalica. On smatra da stavovi vehabija nisu realni jer se pozivaju na tumačenje islama od pre dve hiljade godina.

Vehabijama odgovaraju područja gde postoje tenzije, kaže Numan. "Zato je vrlo važno da se stvori kultura koja ne pomaže nezadovoljstvu mladih ljudi da bi postali vehabije, iz nepoznavanja čistog i istinitog islama".

Naročito je to važno, kaže Numan, u Sandžaku gde postoji većinska muslimanska zajednica.

Numan kaže da finansijska podrška vehabijama stiže preko pojedinaca iz inostranstva, najviše iz Avganistana i Iraka. "Mi nemamo naš, domorodački vehabizam, da bi mogli da kažemo 'Eno jedan naš čovek finansira to'", kaže on.

"To je kod nas nemoguće i nikada neće uspeti jer su naši muslimani su dobrodušni ljudi. Finansijska podrška jedino može doći iz inostranstva i jedino na taj način oni mogu sebi skupiti bilo kakva sredstva da bi se destabilizovali i muslimani, cela Srbija a tamo gde su u Bosni i cela BiH", kaže on.

"Da bi se to sve uzrujalo i napravio neki nemir gde bi oni mogli da imaju neki ćar. Mi to nećemo dozvoliti", kaže Numan.

U proteklih nekoliko godina vehabije su se u više navrata sukobile sa lokalnom islamskom zajednicom u Novom Pazaru a široj javnosti postali su poznati prošlog leta kada su sprečili da se u tom gradu održi koncert etno grupe Balkanika.

"Ne zato što su vehabije"

MUP Srbije je u svom saopštenju uhapšene vehabije odmah označio kao pripadnike terorističke grupe.

Međutim, ministar pravde Zoran Stojković danas je pojasnio da su u Sandžaku uhapšena četiri pripadnika vehabističkog tumačenja islama, ne zato što su pripadnici verskog islamskog pokreta, već zato što postoji osnovana sumnja da su umešani u pripremanje terorističkih aktivnosti.

"Po podacima koje sam ja čuo, reč je o ljudima koji su imali kamp, koliko ja znam, strelište, prikupljenu municiju i tako dalje, i to su takozvane pripreme za terorističke aktivnosti, koje mogu da ugroze vitalne elemente državnog sistema", kaže on.

"Da li će oni biti vehabije ili slično, to uopšte nije značajno. Znači, nije reč ovde o vehabijma kao grupi, to što su ova četvorica pripadnici te grupe nema veze. Odgovaraće oni koji to rade“, kaže Stojković.

Povratak "tradiciji"

Poslednjih godina u Novom Pazaru je bilo nekoliko incidenata koje su izazvali pripadnici vehabizma. Oni, kao ekstremna verska frakcija u islamu, koja se zalaže za vraćanje onome što onim smatraju izvornom muslimanskom tradicijom, legitimno deluju na Balkanu, vrlo su aktivni i u Sarajevu, a pominju se i na Kosovu.

Krajem prošle godine u centru Novog Pazara izazvali su tuču, u kojoj je učestovovalo 70 ljudi, dok je troje bilo povređeno. Široj javnosti postali su poznati prošlog leta, kada su u centru tog grada sprečili da se održi koncert grupe Balkanika.

Vehabije su kao verski pokret nastali u 19. veku u Saudijskoj Arabiji. Zalažu se za povratak ortodoksnom islamu, kako ga oni vide, i uklanjanje iz vere novih ideja koje udaljavaju od izvorne muslimanske tradicije.

Stručnjaci upozoravaju da ekstremno viđenje islama ne treba smesta dovoditi u vezu sa islamističkim terorizmom, povezanošću sa Al Kaidom ili širim pokretom džihadista.

I mišljenje orijentaliste Radeta Božovića o vehabizmu možete čitati u rubrici Tema.

Reakcije

Muhamed Jusufspahiæ
Sandžački muftija Moamer Zukorlić kaže da nije iznenađen hapšenjem vehabija jer su one najavljivale napade na islamsku zajednicu.

A član Rijaseta (vrhovne vlasti) Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić ocenio je da je postojanje vehabijskog kampa "moralni šamar" toj zajednici, iz koga bi trebalo izvući pouku kako se slično više nikada ne bi ponovilo.

"Ovo je teško stanje, iz kojeg muslimani Srbije mogu i moraju izaći", rekao je Jusufspahić mlađi, sin vršioca dužnosti reis-ul-uleme Hamdije Jusufspahića.

On je objasnio da islam vernike uči da, kada im se nešto loše desi, treba prvo da preispitaju svoja dela, da li su i koliko, možda, sami tome doprineli.

Jusufspahić smatra da u tom smislu treba posmatrati i ovaj nemili događaj, na koji su državne službe bezbednosti reagovale, ali se treba upitati da li je Islamska zajednica preduzela preventivne mere, kako bi sprečila da se slični slučajevi ponove.

Prema njegovim rečima, druga tradicija "muslimana srbijanskih" pokazala je da, kada su vođeni iskustvom i dobrom namerom, znaju i znali su da odgovore mnogim iskušenjima.

"Nastavlja se akcija"

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je da kontradiverziona jedinica Žandarmerije na terenu nastavlja akciju započetu pre tri dana, u kojoj su otkriveni kamp sa značajnom količinom oružja, nekoliko šatora i pećina u kojoj su obučavani pripadnici grupe vehabije.

Jočić je Tanjugu rekao da se nastavlja potraga za ostatkom grupe, čiji je deo uhapšen u subotu. "Ta akcija pokazuje odlučnost državnih organa da spreče svaki oblik nasilja i terorizma", kaže on.

"Sve što bi osporilo akciju državnih organa moglo bi se tumačiti kao više nego nedobronamerno, a važno je da smo delovali preventivno i da smo operativnim radom otkrili grupu i razbili je", kaže ministar.

Suđenje za incident ispred Arap-džamije

Danas je u Okružnom sudu u Novom Pazaru počelo i suđenje Izetu Fijuljaninu, koji je optužen da je početkom novembra prošle godine pucao ispred Arap-džamije i povredio Ismaila Gicića i Jasmina i Ertana Smailovića.

Finuljanin je, pred Sudskim većem, negirao krivicu iz optužnice, koja ga tereti za krivična dela ubistva u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih sredstava.

Njegovo vozilo je 1. novembra, ispred Arap-džamije, drvenim motkama napala grupa vehabija, u kojoj su bili Gicić i Smailovići. Tada je Fijuljanin u njihovom pravcu ispalio nekoliko hitaca i ranio ih. Ovom događaju prethodio je sukob vehabija i vernika u Arap-džamiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: