Otkriven kamp za obuku vehabija

Policija otkrila kamp i pećinu u kojoj su se obučavali pripadnici terorističke grupe vehabija. Uhapšeno četvoro osumnjičenih.

Izvor: B92

Subota, 17.03.2007.

16:22

Default images

Policija je u saopštenju navela da je u kampu i pećini u blizini Novog Pazara pronađena velika količina plastičnog eksploziva sa satnim mehanizmom, puščanih metaka različitog kalibra, zaštitnih maski i pribora za čišćenje oružja, različite vrste vojnčkih uniformi, odeće i opreme i bombe.

Uhapšeni su Mirsad Prentić (1977), Fuad Hodžić (1974), Vahid Vejselović (1984) i Senad Vejselović (1983), svi iz Novog Pazara, a jedan osumnjičeni pobegao je prilikom hapšenja i za njim policija intenzivno traga.

Predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamil Hubić izjavio je večeras da bi četvoricu uhapšenih pripadnika vehabija sutra trebalo da sasluša istražni sudija.

Policija je tokom akcije pronašla kompase, dvoglede, bajonetske noževe, geografske karte, priručnike o rukovanju automatskim oružjem, sablju, razičite vrste propagandnog terorističkog materijala, vojne priručnike za preživljavanje, nekoliko kompakt diskova, hrane, sanitetskog materijala, više kanistera vode i nafte.

Policijska akcija je trajala više dana na području Novog Pazara, a kamp i pećina su otkriveni u mestu Žabren na terotoriji opštine Senica, na oko 30 kilometara od Novog Pazara.

Policija nastavlja intenzivan rad na otkrivanju i pronalaženju organizatora i pripadnika ove terorističke grupe.

Ljajić: Pretnja islamskoj zajednici

Lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić ocenio je da vehabije ne prestavljaju pretnju državi koliko islamskoj zajednici u Novom Pazaru, ali naglašava da to ne znači da vehabije treba potcenjivati.

"Treba istražni organi da ceo posao obave do kraja i treba se uzdržati od nekih raeakcija, ali ako je sve tačno što piše u saopštenju (MUP-a), ja sam siguran da motiv za njihovo ovakvo organizuje je mešijat islamske zajednice u Sandžaku. Ovo je pokušaj da se dgovori na onaj incident koji se dogodio u Arab džamiji u Novom Pazaru, i zato treba apsolutno podržati ovaj proces objedinjavanja islamske zajednice, jer je to najbolja brana od daljeg širenja vehabizma", rekao je Ljajić.

Dragišić: Otkrivanje kampa nastavak opasnih procesa

Zoran Dragišiæ (FoNet)
Vojni analitičar Zoran Dragišić upozorio je danas da otkrivanje kampa kod Novog Pazara namenjenog obuci vehabija ukazuje na nastavak "opasnih procesa" koji se dešavaju u Sandžaku.

Dragišić je za novopazarski radio Sto plus naveo da takvi događaji mogu ozbiljno da poremete odnose, ne samo u Sandžaku već i u široj regiji i da se treba čuvati da jedan radikalizam ne rađa drugi.

"Sada je veliki posao na celokupnom sandžačkom društvu, pre svega na Islamskoj zajednici, ali i celokupnom srpskom društvu i državi da pomogne IZ da se zaštiti i spreči delovanje radikalnih pokreta", rekao je Dragišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: