Zurof: Jači pritisak zbog Kepira

Efraim Zurof iz Centra Vizental kaže da privođenje pravdi lica odgovornih za zločine treba da bude nacionalni interes Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2007.

11:38

Default images

Direktor tog centra iz Jerusalima Efraim Zurof rekao je posle razgovora sa Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom da se nada većem angažmanu Srbije u pokušajima da pred sudove budu izvedeni Šandor Kepiro, Ivo Rojnica i Milivoj Ašner, za koje veruje da su tokom Drugog svetskog rata počinili ratne zločine nad Jevrejima, Srbima i Romima.

Zurof je rekao da je zadovoljan razgovorima sa predsednikom i premijerom Srbije. Oni su obećali da će Srbija pomoći da se pronađu svedoci masovnog ubistva Jevreja, Srba i Roma u Novom Sadu.

Prema saznanjima centra “Simon Vizental”, u njemu je učestvovao i Šandor Kepiro, bivši kapetan mađarske žandarmerije, koji danas živi u Budimpešti.

Zurof dodaje da su Tadić i Koštunica nagovestili da bi i srpsko pravosuđe moglo da pokrene istragu o Kepiru kao i o zločinima pripadnika ustaškog pokreta Iva Rojnice i Milivoja Ašnera, na čijem hapšenju Zurof takođe insistira.

"Na jučerašnjim sastancima sa premijerom i predsednikom čuo sam upravo ono što sam želeo. Oni govore prave stvari, ali zalagati se za prave stvari ne znači da će one biti i urađene", kaže Zurof.

"Naravno, mi smo svesni problema sa kojima se Srbija suočava danas, shvatamo da ovo nije prioritet broj jedan, niti bi trebalo da bude. Mi to razumemo. Ipak, smatram da bi (suđenje odgovornima za ratne zločine) trebalo da bude stvar nacionalnog ponosa i pitanje od nacionalnog interesa", kaže on.

"Premijer Koštunica i predsednik Tadić su se sa mnom složili. Jasno im je šta tražim od njih i zašto je važno da mi pomognu. Da li će to biti i učinjeno? Ja sam oprezan, ali optimista da će se Srbija više angažovati po ovom pitanju", rekao je Zurof.

On kaže da Šandor Kepiro od 1993. živi u Mađarskoj i da često daje izjave  odbacujući svaku odgovornost za ubistvo 1264, 23. januara 1942. u događaju poznatom kao “Novosadska racija”.

Međutim, kopija osuđujuće presude mađarskog suda iz 1944, koja je pronađena u Arhivu Jugoslavije, značajno je doprinela da vlasti u Budimpešti ipak pokrenu istragu, kaže Zurof.

On dodaje da je sa Tadićem i Koštunicom razgovarao i o zločinima u Jasenovcu i da im je preneo svoje nezadovoljstvo izložbom koja je postavljena u renoviranom muzeju na mestu nekadašnjeg logora u Hrvatskoj.

"Imam veoma, veoma veliki problem sa onim što je tamo izloženo. Ta postavka je, sa edukativnog aspekta, potpuna katastrofa! To je izložba koja ne daje nikakav istorijski kontekst niti se iz nje nešto može naučiti. Čovek koji izađe iz muzeja ne može da shvati šta je, zaboga, gledao!"

Zurof kaže da je centar “Simon Vizental” spreman da pomogne Srbiji u izgradnji muzeja sećanja na žrtve iz Drugog svetskog rata koji bi, kako mu je objasnio Boris Tadić, trebalo da bude izgrađen na beogradskom Starom sajmištu, gde se nekada nalazio koncentracioni logor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: