Đorđevićevi "haški optuženici"

Bora Đorđević na koncertu Riblje Čorbe u Beogradskoj areni nazvao članove svoga benda imenima haških optuženika i kriminalaca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2007.

19:00

Default images

"A ovde sa nama su zlikovci iz domaćih i međunarodnih sudova. Vi ste mislili da su na sceni muzičari, a to su sve odbegli kriminalci: Veselin Šljivančanin, Biljana Plavšić, Ratko Mladić i Milorad Ulemek Legija, a ja sam Radovan Karadžić, koji je zapravo izvršio plastičnu operaciju." Dok je deo javnosti kritikovao ovakav gest, niko od predstavnika vlasti nije ga osudio.

Takođe, malo ko od njegovih kolega, muzičara, nalazi za shodno da komentariše takav postupak.

Bora Đorđević je tako, pred oko 20.000 ljudi, među kojima su bili i funkcioner DSS-a Dejan Mihajlov i brat Radovana Karadžića, Luka, predstavio članove svoga benda.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović smatra da njegova stranka nema nikakve veze sa onim što članovi njihove partije promovišu.

"Pa ne promoviše on DSS na svom koncertu, stranka ima desetine hiljada članova i ja ne želim da ovo izgleda kao da ja opravdavam ili ne opravdavam Boru Đorđevića, advokatišem ovde, ali zaista mislim da ovo nije mesto da ja pričam vama da on ne zastupa stranku na svom koncertu, on zastupa sebe i svoj bend", rekao je Mladenović.

Muzički novinar Dragan Kremer podseća da ovo nije prvi incident Bore Đorđevića. Međutim, on smatra da se duga istorija povezivanje muzike i politike Đorđeviću toleriše, jer se radi o muzičaru koji se u poslednje vreme dosta promoviše od strane vlade koja odlazi.

"To samo pokazuje to da je sve dopušteno u ovoj zemlji i da se sve relativizuje, ratni zločini, atentat na Đinđića, sudski procesi i tako dalje, a posebno Bora Đorđević koji je postao, hteo on to ili ne, on je postao neka vrsta, aj da ne kažem dvorske budale, ali državnog rokera, to pokazuje i kakva je država i u kolikoj je buli domaći rok", kaže Kremer.

Nazivanje muzičara imenima haških optuženika i kriminalaca, kako kaže muzičar grupe Ajzburn, u najboljem slučaju može se prihvatiti kao neslana šala, koja ostavlja gorak ukus u ustima.

"Sad spominjanje tih ljudi koji su sada u zatvoru, koji su osuđeni na doživotne robije i da predstavljaš bend, mogao je to i malo ukusnije, ima on pesme. Mogao je da spomene Al Kaponea", objašnjava Alek iz tog benda.

Komentare na incident Bore Đorđevića nismo mogli da dobijemo od njegovih kolega. Tako Rambo Amadeus nije zeleo da priča o koncertu na kome nije bio, pevač Van Goga nam je rekao da razmišlja o drugim sferama, a predstavnik grupe Beogradski sindikat da ne želi ni preko ekrana da polemiše o Đorđevićevim ispadima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: