Negacija genocida u Srebrenici

Glas javnosti objavio je izvode iz studije "Lična karta Srebrenice" autora Milivoja Ivaniševića, u kojoj se negira genocid.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2007.

17:32

Default images

U tom dnevnom listu kažu da su želeli da daju povod za dalju diskusiju o tome šta se tačno dogodilo u Srebrenici. Ipak, profesor Vojin Dimitrijević, iz Beogradskog centra za ljudska prava, kaže da je objavljena studija samo deo šire društvene atmosfere o teorijama zavere protiv srpskog naroda. On kaže da ozbiljnije države kažnjavaju pokušaje da se negiraju zločini i presude sudova.

U studiji "Lična karta Srebrenice" autor Milivoje Ivanišević tvrdi da žrtve tog zločina nisu bili civili nego muslimanski vojnici i da broj masakriranih nije, kako je zvanično utvrđeno, između 7.000 i 8.000, nego 407, koliko je, prema njegovim tvrdnjama, "nađeno poveza za oči".

Autor kaže da je zločin u Srebrenici u stvari nameštena američka igra, jer se dugo tražio srpski zločin kako bi se pokrenule snage NATO-a.

"Ideja da su Srbi počinili veliki zločin nad Muslimanima u BIH morao se ostvariti. Ukazala se prilika i izbor je, konačno, pao na Srebrenicu. Mesto je pronađeno, odgovorni za zločin su određeni ranije, broj žrtava se, takođe, barem okvirno znao, samo su još nedostajali dokazi", kaže on.

Ivanišević tvrdi i da je u zaveru bio upleten i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan, jer je 1999. godine na zasedanju Generalne skupštine prećutao dokaze o stradanju Srba u Srebrenici.

Kako je objašnjeno, uredništvo Glasa javnosti želelo je da objavljivanjem te studije doprinose "istini" o zločinima u Srebrenici posle presude Međunarodnog suda u Hagu.

Glavna i odgovorna urednica Slavica Jovović tvrdi da je u pitanju ozbiljna studija koja se bazira na dokazima iz arhiva Tribunala i Ujedinjenih nacija. "Ovo može da doprinese da se Srebrenica posmatra i da se govori o dokumetima koji nisu dostupni široj javnosti", kaže ona.

"Ozbiljnije države kažnjavaju pokušaje da se negiraju zločini i presude sudova", kaže profesor Vojin Dimitrijević, iz Beogradskog centra za ljudska prava. Prema njemu, negacija međunarodnih autoriteta u Srbiji je opšteprihvaćen stav.

"I da je to samo jedan list, to ne bi stvaralo tako loš odjek, ali ako pogledate, to imate u mnogo umivenijoj formi i u drugim ozbiljnim listovima. Hoćemo li mi jednom shvatiti da mi nismo u poziciji da poričemo svaki međunarodni autoritet", kaže on.

Većina zemalja Evropske unije zakonom je zabranila pokušaje da se na bilo koji način javno negira holokaust.

U Ministarstvu kulture, ni posle nekoliko pokušaja, B92 nije uspeo da dobije nikakav komentar na objavljivanje studije "Lična karta Srebrenice".

Kako najavljuju iz Glasa javnosti, ta studija je samo kratak izvod iz još neobjavljene knjige Milivoja Ivaniševića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: