"Ne ignorišite nasilje nad ženama"

Dan žena se u svetu obeležava pod sloganom "Obustavite ignorisanje nasilja prema ženama".

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2007.

17:30

Default images

Prema svim podacima, nasilje nad ženama je u porastu u celom svetu, i seksualno i nasilje u kući. Svetska zdravstvena organizacija kaže da u pojedinim zemljama tzv. trećeg sveta 50 odsto žena trpi nasilje u kući. Zbog toga se u kampanju protiv nasilja uključuju i poznate ličnosti.

U Bangladešu, Etiopiji, Peruu i Tanzaniji svaka druga žena biva svakodnevno prebijana. Nasilje zlostavljane odvodi u bolnice, a žrtve često podležu batinama i umiru. Organizacija Ujedinjenih nacija za zaštitu prava žena tvrdi da je ta vrsta nasilja poprimila oblike pandemije.

Nolin Hajzer, izvršni direktor UNIFEM-a, kaže da je obustavljanje nasilja nad ženama izuzetno važna tema zato što ta pojava poprima oblike pandemije koja razorno deluje.

"Nasilje uništava živote i perspektivu mogućnosti mnogim ženama i devojkama. Nažalost, u mnogim zemljama to nije zločin jer se na to gleda kao na kulturološki fenomen, a ne kao na kriminal. Važno je da se to definiše kao zločin i kršenje ljudskih prava žena", kaže on.

U akciju Ujedinjenih naciaj koja će skrenuti pažnju na nasilje uključile su se i poznate ličnosti, koje pomažu novcem i uticajem. Nikol Kidman, glumica i aktivistkinja UNIFEM-a, kaže kako se procenjuje da svaka treća žena doživljava neki oblik nasilja.

"Ja mislim da to pokazuje da nema rasnih, državnih, ni klasnih razlika u tome. Za mene je veoma važno da se poruka čuje jasno i glasno i da učinimo nešto da se to zaustavi", kaže ona.

Poseban oblik nasilja je i seksualno nasilje. Taj oblik eksploatacije žena podrazumeva veliku kriminalnu organizaciju, koja podriva svaki državni sistem. Kako kažu u UNIFEM-u, to nasilje ostavlja najveće posledice na psihu žene.

Žene su većina siromašnog radništva

Broj zaposlenih žena u svetu je veći nego ikada, ali većina obavlja slabo plaćene poslove, a gotovo sve žene su manje plaćene od kolega, piše u današnjem izvještaju Međunarodne organizacija rada (ILO).

Agencija za rad Ujedinjenih nacija navodi da je prošle godine radilo 100 miliona žena više nego 1996. Međutim, među ukupno 1,2 milijarde zaposlenih ili onih koji traže posao postoje znatne razlike u statusu, sigurnosti radnog mesta i plati.

Udeo žena u svetskoj zaposlenosti je 40 odsto - isto kao i pre deset godina - a postotak žena koje traže posao je opao u nekoliko regiona, uključujući istočnu Evropu, južnu Aziju i podsaharsku Afriku.

Žene čine većinu "siromašnog radništva" sveta - u kategoriju porodica koje žive od jednog dolara po osobi dnevno, navodi ILO.

"Ritam smanjivanja razlika je vrlo spor," ističe se u izveštaju pripremljenom povodom današnjeg praznika, Međunarodnog dana žena.

Jedan od razloga stagnacije je što sve više žena teži višem obrazovanju i kasnije se uključuje u tržište rada, navodi ILO. U svetu je došlo do promene pošto se u uslužnim delatnostima sada zapošljava više žena nego u poljoprivredi ili industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: