Del Ponteova: Pritisnuti Beograd

Karla del Ponte zatražila je od Angele Merkel da EU zadrži pritisak na Beograd da izruči optuženike Mladića i Karadžića.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 04.03.2007.

16:21

Default images

Karla del Ponte je uputila pismo nemačkoj kancelarki, koje u sutrašnjem broju objavljuje nemački magazin "Fokus", odmah posle presude Međunarodnog suda pravde.

"Čuli smo da treba da se nastave pregovori o prijemu Srbije u EU. Očekujem od Angele Merkel da pokaže do koje mere može da utiče na sprovođenje zakona i pravde", navodi se u pismu.

"Zadatak je EU da nastavi pritisak" na Srbiju, navela je Karla del Ponte i dodala da suspendovanje pregovora sa EU, o čemu je odluka doneta prošle godine, "ne sme da bude ni u kom slučaju prekinuto, dok Mladić i Karadžiću ne budu u Hagu".

Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je 26. februara da SRJ nije odgovorna za genocid u Srebrenici ali da jeste odgovorna što nije učinila ništa da ga spreči niti da kazni počinioce.

Najviši sud UN je utvrdio da Srbija treba da pruži "simboličnu kompenzaciju" BiH kao i da smesta uspostavi punu saradnju sa Haškim tribunalom i izruči optužene, naročito Ratka Mladića.

Dojava o Karadžiću u Panami

Radovan Karadžiæ (FoNet)
Zbog dojave da je u Panami navodno viđen Radovan Karadžić, prošle nedelje angažovane su policije četiri države.

NATO je u domovima njegovog sina i ćerke izvršio racije, objavila je američka TV mreža "ABC News". Kako prenosi ta stanica, jedan Amerikanac koji je tokom rata boravio u Bosni, javio je da je u predvorju hotela u Panama sitiju video muškarca za koga veruje da je Karadžić.

Na zahtev FBI-ja, muškarac je priveden i, navodno, je rekao da je poslovni čovek iz Srbije koji živi u Torontu. U kućama Karadžićevog sina i ćerke NATO je pokušao da pribavil četkicu za zube ili neku drugu stvar koja može osigurati uzorke DNK.

Međutim, policija u Kanadi zaključila je na kraju, da muškarac nije Karadžić, prenosi ABC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: