Demonstracije u Kopenhagenu

Danska policija danas je uhapsila najmanje 75 osoba na demonstracijama u Kopenhagenu, organizovanim zbog izbacivanja skvotera.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.03.2007.

16:25

Default images

Mladi, takozvani skvoteri, prinudno su iseljeni iz omladinskog centra u danskoj prestonici. Na protestu se okupilo više stotina demonstranta, koji su se sukobili policijom. Demonstranti su gađali policiju kamenicama i zapalili improvizovane barikade. Policija je upotrebila vodene topove i pokušala da policijskim kombijima probije barikade.

Danski mediji su javili da je jedan nemački državljanin povređen u neredima koji su se proširili na okolne ulice.

Portparol policije Kopenhagena Fleming Sten Munk rekao je da policija drži pod kontrolom omladinski centar, u koji je jutros ušla preko krova, spustivši se iz helikoptera.

"U ovom trenutku, mnogo vandala divlja po ulicama, praveći barikade, bacajući flaše i drugo", rekao je on.

Spor oko omladinskog centra, koji su koristili mladi levičari, buntovnici i pripadnici "andergraund" kulture, traje od 2000. godine, kada su lokalne vlasti prodale zgradu jednoj verskoj grupi.

Vlasnici zgrade imaju sudski nalog za iseljeni "skvotera", ali su se mladi zavetovali da će štititi zgradu i u više navrata pozvali na političko rešenje spora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: