Srbi rimokatolici u Matici srpskoj

Inicijativa mladih protestovala zbog promocije knjige "Srbi rimokatolici - takozvani Hrvati", koja je održana u Matici srpskoj

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2007.

18:31

Default images

"Knjiga, u kojoj se tvrdi da su do početka 20. veka u Istri i na Kvarneru većinsko stanovništvo činili Srbi, koji su sa namerom i planski asimilovani i 'rasrbljavani', samo podstiče fašisoidne ideje i poziva na obnovu neprijateljstava između dva naroda", ocenila je novosadska kancelarija Inicijative mladih za ljudska prava povodom promocije u Matici srpskoj, sa sedištem u Novom Sadu.

Ocenjuje se da promocija takve knjige ne služi na čast Novosađanima i ozbiljno dovodi u pitanje ugled Matice srpske, kao jedne od najstarijih i najuglednijih kulturnih i obrazovnih institucija u Vojvodini.

Autor knjige "Srbi rimokatolici - takozvani Hrvati" je Nikola Žutić, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, a izdavač je Srpska radikalna stranka.

Organizator promocije u Matici srpskoj bilo je Javno komunalno preduzeće "Lisje" i takozvana "vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu". "Premijer" te vlade je funkcioner SRS Milorad Buha, koji je ujedno i direktor JKP "Lisje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: