Na šta ide novac od TV pretplate?

Pretplata za RTS od ovog meseca skuplja je za 50 dinara i iznosi 350 dinara. Građani, međutim, ne znaju na šta ide novac.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2007.

15:31

Default images

Upravni odbor RTS-a objašnjava da Zakon o radiodifuziji predviđa da se svake godine nadoknada za javni servis usklađuje s indeksom rasta cena na malo, uvećanim za pet odsto. Sporno je, međutim, to što građani nikada nisu dobili odgovor na pitanje na šta se zapravo troši njihov novac.

U saopštenju Upravnog odbora navodi se da je postojala zakonska mogućnost da mesečna pretplata bude i 386 dinara, ali su se članovi dva upravna odbora, RTS-a i TV Vojvodine, opredelili za manje povećanje imajući u vidu trenutnu platežnu moć građana.

Stručnjaci kažu da građani imaju pravo da u svakom trenutku pitaju i dobiju odgovor kako se troši novac na RTS-u. Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nadežda Gaće, poredi transparentnost javnog servisa u Srbiji s britanskim.

Za razliku od RTS-a, na čijem sajtu se navodi samo kolika je pretplata i da su građani obavezni da je plaćaju, na sajtu BBC-a navodi se detaljno kako je potrošen svaki peni.

"Videćete i rečenicu da je BBC vama odgovoran, da vam objašnjava kako troši vaše pare. I tu, takođe, stoji šta je javni servis, da javni servis mora da bude apsolutno nezavistan od bilo kakvog pritiska politike", kaže ona.

"Ako, nasuprot BBC-jevog, pogledate sajt našeg javnog servisa, vi nećete ništa od ovoga videti. Ja prosto mislim da građani Srbije imaju pravo da znaju koliko košta koja serija, koliko plaćaju transfere pojedinih vodtelja, sve su to legalna i legitimna pitanja", smatra ona.

Nedopustivo je, kaže Nadežda Gaće, da nema novih kvalitetnih sadržaja i da je najgledaniji deo programa repriza serija Bolji život ili Otpisani.

Profesor Komunikologije na Fakultetu političkih nauka Miroljub Radojković takođe smatra da bi RTS morao jasno da navede šta radi sa novcem građana i koliko košta svaki deo programa.

"Fali im ono što imaju svi drugi javni servisi, a to je jedan oblik polaganja računa građanima ili javnosti, kao što država kroz budžet ili bilo koja javna ustanova mora da položi račune, ili građanin na kraju godine koliko je prihoda imao jer mora da plati porez", kaže on.

"I to je sigurno nešto na čemu treba insistirati jer pravo je kad uzmete novac od nekoga a da ste ga pitali, da to nije donacija, da mu morate položiti račun gde ste taj novac potrošili", navodi Radojković.

Uprkos brojnim pokušajima, B92 nije uspeo da dobije odgovore od rukovodstva RTS-a. Do predsednika Upravnog odbora Nikše Stipčevića nije bilo moguće doći, jer kako je objasnila njegova sekretarica, on nije  zaposlen u toj kući i nije dužan da sedi u svojoj kancelariji.

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kratko je rekao da će on ovih dana na RTS-u obrazložiti povećanje pretplate i spustio slušalicu.

Protest i saopštenje

Sa današnjeg protesta (Fonet)
Zbog poskupljenja TV pretplate i uređivačke politike, omladina Liberalno-demokratske partije protestovala je ispred zgrade RTS. Stotinak demonstranata poručilo je da ne želi da plaća pretplatu za javni servis koji favorizuje DSS i Vojislava Koštunicu.

"Nemamo ništa protiv da plaćamo pretplatu kao što je plaćaju i u svim evropskim zemljama, ali na njihovim nacionalnim televizijama ne vlada ideološka zatucanost i konzervativizam", poručio je predstavnik omladine LDP-a Viktor Milanović. Skup je protekao bez incidenata.

Kolegijum RTS saopštio je danas, povodom protesta omladine LDP-a, da podržava pravo svake stranke, grupe građana i pojedinaca da o programu javnog servisa iznese svoje mišljenje, ali najoštrije protestuje zbog govora mržnje i uvreda izgovorenih na protestu omladine LDP, ispred zgrade RTS.

U Svilošu bez signala, ali s pretplatom

Uvođenje obaveznog plaćanja TV pretplate preko računa za struju izazvalo je svojevremeno dosta negativnih reakcija. Neki su prihvatili pretplatu kao još jednu stavku na računu i uredno je plaćaju, dok su drugi rešili da ne plaćaju ovu stavku.

Postoji, međutim, i treća grupa ljudi: oni koji dobijaju račun za pretplatu, ali ne mogu gledati nijedan kanal državne televizije, pošto nemaju signal. Takva je situacija i u vojvođanskom mestu Sviloš.

Meštani ovog sela na zapadu Vojvodine ukoliko nemaju satelitsku antenu, ne mogu pratiti domaće televizijske kanale, već samo hrvatske.

Uprkos činjenici da ne gledaju državnu televiziju, svima im uredno stižu računi za TV pretplatu. Osim što moraju plaćati nešto što ne koriste, oni zbog ovakvog stanja imaju i druge probleme.

"Da nismo gledali Hrvate, mi ne bi znali da se Crna Gora odvojila", kaže jedan od meštana.

Osnovci koji idu u svilošku školu, pošto prate samo hrvatske kanale, vrlo često koriste hrvatske reči umesto srpskih.

"Ja ne znam kako predsednik izgleda, nikad ga nisam video, moja ćerka ide u školu, ona brka jezike. Pita me pre neki dan kako se na našem kaže odvijetnik", kaže drugi meštanin.

Svilošane ovaj problem muči već desetak godina. Iako su se obraćali RTS-u nekoliko puta sa zahtevom da budu oslobođeni plaćanja pretplate, kažu da nikada nisu dobili nikakav odgovor.

Ništa bolje nisu prošli ni sa drugim državnim institucijama od kojih su tražili pomoć. Zbog svega ovoga većina Svilošana se odlučila da jednostavno prestane da plaća TV pretplatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: