Titov u Beogradu

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Vladimir Titov poručio je vlastima u Beogradu da se Moskva zalaže za kompromis oko Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2007.

13:31

Default images

Titov se u Beogradu sastao s predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom i ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem. Izjava za novinare nije bilo. Iz tri beogradska kabineta u kojima je danas boravio ruski diplomata, saopšteno je da Moskva podržava stav Srbije o rešavanju statusa Kosova.

Predsednik Srbije je ponovio stav da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije i da je u pregovorima potrebno pronaći kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane.

"Titov je preneo Tadiću da rešenje za Kosovo i Metohiju mora biti pravedno, kompromisno i prihvatljivo za obe strane, kao i da ne bi smelo da predstavlja presedan", navodi se u saopštenju.

U saopštenju iz Vlade Srbije navodi se da je Titov potvrdio da Rusija neće podržati predlog Martija Ahtisarija u Savetu bezbednosti ukoliko i Priština i Beograd ne daju saglasnost na njegov tekst.

Slična ocena saopštena je i iz Ministarstva spoljnih poslova posle susreta Titova i Vuka Draškovića. Rusija, kada je o Kosovu reč, insistira na poštovanju principa teritorijalne celovitosti država, ali i na tome da se zadovolje sva legitimna prava Albanaca, navodi se u saopštenju Draškovića.

"Rusija neće konfrontacije"

Šta hoæe Moskva?
Poznavalac ruske diplomatije i bivši ambasador u Moskvi, Dušan Lazić iz Evropskog pokreta u Srbiji ocenjuje za B92 da poseta Titova Beogradu pokazuje želju Rusije da se usaglase stavovi sa Srbijom, ali i međunarodnom zajednicom o određivanju statusa Kosova.

"Ona nastoji da izbegne moguće komplikacije i eventualne konfrontacije sa glavnim zapadnim partnerima, a pre svega sa SAD-om", smatra on.

"Sve ovo upućuje na zaključak da Rusija blagovremeno čini sve kako bi izbegla da dođe do takve situacije kada se ne postigne dogovor na Savetu bezbednosti, odnosno nastoji da učini sve kako ne bi došlo do njenog eventualnog veta u Savetu bezbednosti", kaže on.

Vladimir Titov u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije zadužen je za odnose sa evropskim zemljama. U poseti Beogradu boravio je maja prošle godine.

Tada je bila u toku peta runda bečkih pregovora, a ruski diplomata je izneo stav Moskve za rešenje statusa Kosova koje se zasniva na sporazumu prihvatljivom za obe strane, bez ikakvog nametanja.

Dušan Lazić iz Evropskog pokreta i bivši ambasador u Moskvi ne vidi kao realnu mogućnost da Rusija uloži veto u Savetu bezbednosti na rešenje koje ne bi odgovaralo Beogradu. On podseća da Rusija  svoju spoljnu politiku gradi na partnerstvu i dobrim odnosima sa drugim državama, a pre svega sa SAD-om.

"Čitava akcija koju Rusija vodi i koju će, pretpostavljam, u predstojećem periodu voditi biće usmerena da se dođe do dogovora i do usaglašavanja stavova, a ne do rešavanja tih problema ulaganjem veta. Ulaganjem veta, i toga je Rusija svesna, ne može se rešiti problem statusa Kosova", smatra on.

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović, ocenio je da Vladimir Titov dolazi u Beograd kako bi se informisao o situaciji u Srbiji, a ne da bi preneo ruski stav o pitanju Kosova.

Ivanović smatra da zamenik ruskog ministra inostranih poslova dolazi u Beograd da bi se uverio kakva je situacija u Srbiji i kad se može očekivati formiranje vlade, a ne da bi preneo ruski stav o pitanju Kosova ili "da nas ubeđuje" da prihvatimo predlog Martija Ahtisarija.

De Monbrijal: Rusija neće presuditi

Direktor Francuskog instituta za međunarodne odnose Tjeri de Monbrijal izjavio je da je Srbiji neophodna vlada koja će morati da donese "neke vrlo teške odluke" o Kosovu i ocenio da uloga Rusije neće biti ključna u rešavanju statusa Kosova.

De Monbrijal je za Radio Beta-RFI rekao da istovremeno rešenje problema haškog optuženika Ratka Mladića i statusa Kosova prema planu izaslanika UN Martija Ahtisarija, uz modifikacije, otvara vrata EU za Srbiju, utoliko više što Srbija ima dosta dobre rezultate na ekonomskom planu.

On je, međutim, naglasio da se u vezi s tim problemima postavlja pitanje da li u Srbiji postoji vlada koja je sposobna da donosi odluke. "Verujem da će buduća vlada Srbije morati da donese neke vrlo teške odluke o Kosovu", kaže on.

"Ili će buduća vlada odlučiti da kompletno odbaci Ahtisarijev plan i da onda rizikuje da ga međunarodna zajednica nametne, ako Rusi izmene stav, što je moguće, ili će se Srbija pokazati spremnom da pregovara o najmanje nekoliko promena koje će dovesti do nadzirane nezavisnost Kosova", rekao je De Monbrijal.

Upitan da li očekuje da će Rusija upotrebiti veto kada se u Savetu bezbednosti UN bude odlučivalo o statusu Kosova, on je odgovorio da oba slučaja - i da ga upotrebi i ne, mogu da odgovaraju toj zemlji.

"Mislim da je Rusija 'hladno čudovište'. Često se u Savetu bezbednosti UN odluke donose trgovinom i često nemaju veze sa onim što je najavljivano u medijima. Moguća su dva rešenja za Rusiju i u oba slučaja ona nešto dobija, a nešto gubi", rekao je De Monbrijal.

Upitan da li misli da će uslovna nezavisnost Kosova biti najbolje rešenje za region, on je odgovorio da je za Srbiju, Kosovo i region, ali i svet, jer se radi o važnom regionu, poželjno da se rešenje postigne pregovorima, što znači rešenje za koje će Srbija dati svoj pristanak.

"Treba pronaći neku formu za izlaz koji će omogućiti Srbiji da se oseća časno. Potrebno je nekoliko modifikacija Ahtisarijevog plana, ali mislim da će to neće biti značajne modifikacije", dodao je francuski stručnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: