Slovenci uskoro mogu u stečaj

U Sloveniji, kao i u većini evropskih država, uskoro će najverovatnije prezaduženi građani moći da proglase stečaj.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2007.

15:44

Default images

Kako piše ljubljanski "Dnevnik", slovenačko ministarstvo pravosuđa priprema zakonsko rešenje, prema kojem će građani i preduzetnici koji nisu u stanju da plate nagomilane dugove moći da proglase "lični stečaj". Taj postupak u praksi znači da se nakon proglašenog ličnog stečaja izbrišu preostali dugovi da bi se pojedincu omogućio "novi početak".

"Reč je o vrsti prisilne uprave nad pojedincem. On, nakon prodaje imovine i delimičnog podmirenja dugova, jedan period mora da obavlja poslove koje mu se odrede. Zarada se skuplja u fond kojim se podmiruju dugovi, a deo ostane pojedincu da bi mogao da živi", pojašnjuju pravnici postupak.

Prema sadašnjem rešenju, nagomilani dugovi mogu na osnovu sudskih odluka dužnika da odvedu u "dužnički zatvor", dok bi novo rešenje omogućilo njegovu resocijalizaciju.

Ali, od zakona ne treba očekivati previše, on će imati više psihološki nego ekonomski učinak, upozoravaju pravnici.

Predlog zakona o finansijskom poslovanju i postupcima zbog insolventnosti slovenačko ministarstvo pravosuđa namerava da prosledi vladi do sredine godine, navodi "Dnevnik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: