Zagreb ne odustaje od odštete

Zagreb poručio Podgorici da nagodba o ratnoj odšteti neće ići lako kako se činilo tokom nedavnih međudržavnih poseta, navode mediji

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.02.2007.

14:09

Default images

Kako piše riječki Novi list, Zagreb je poručio da ne namerava da odustane od mogućnosti da zatraži puni iznos ratne štete ako Međunarodni sud pravde presudi u korist Hrvatske. "Pitanje ratne odštete pravno je pitanje. Pozdravljamo političku volju Podgorice za nagodbu, ali to će se ipak pravno rešavati", izjavio je za Novi list portparol Vlade Ratko Maček.

On je dodao da "postoji tužba Hrvatske protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i da treba sačekati rezultat tog postupka". "Problem treba rešavati u skladu s međunarodnim pravom", rekao je on.

Time je Vlada zaoštrila pomirljivi ton sa nedavnih poseta predsednika Vlade Ive Sanadera i predsednika Sabora Vladimira Šeksa Podgorici, zaključuje Novi list.

Dnevnik podseća da je Šeks u nedavnom razgovoru s predsednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem spremnost Crne Gore da plati odštetu nazvao "dobrim gestovima koji znače korak prema moralnoj, političkoj i materijalnoj satisfakciji Hrvatske".

Takođe se podseća da je vlada u Podgorici nekoliko puta izrazila spremnost da nadoknadi ratnu štetu Hrvatskoj, a Šeks je tokom posete Crnoj Gori pomenuo mogućnost da Hrvatska kao nadoknadu štete dobije udeo u nekim crnogorskim preduzećima.

Novi stav hrvatske vlade o rešavanju problema ratne odštete od Crne Gore mogao bi usporiti ionako osetljive pregovore koji su tek započeli, navodi na kraju teksta Novi list.

List tvrdi kako Zagreb nezvanično smatra kako Crna Gora ističe spremnost da isplati ratnu štetu kako bi Hrvatska odustala od tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Hrvatska vlada ipak poručuje kako se to neće dogoditi, a najavljuje se i da će se 27. februara u Zagrebu susresti hrvatski i crnogorski državni sekretari ministarstava spoljnih poslova, što će biti prilika za nastavak razgovora, zaključuje Novi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: