Uhapšeno još troje profesora

MUP Srbije uhapsio je još troje profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, koji su osumnjičeni za primanje mita, javio je RTS.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2007.

07:35

Default images

Lokalni mediji su preneli da su privedeni profesori Nenad Đurđević, Milena Petrović i Jasmina Nektarijević. Istražni sudija Okružnog suda u Smederevu danas je odredio jednomesečni pritvor profesorima kragujevačkog univerziteta i jendom radniku, prethodno osumnjičenim da su primali mito.

Istovremeno, grčko ministarstvo obrazovanja zamrznuće do daljeg priznavanje srpskih fakultetskih diploma, nakon otkrića više lažnih diploma koje su grčki studenti stekli u Srbiji.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević iznenađen je odlukom grčkog ministarstva i za B92 ocenjuje da je odluka Grčke prenagljena i neprijatna, dok ministar prosvete smatra da je takva odluka normalna.

Kragujevački univerzitet saopštio je da, ako bude utvrđena odgovornost za korupciju profesora tog fakulteta, svi koji su u njoj učestvovali treba i da odgovaraju.

A prodekanka Pravnog fakulteta Snežana Soković potvrdila je za B92 da su postojale glasine o kupovini ispita, ali da ništa nije preduzeto jer su to bile neformalne pritužbe nekolicine studenata.

"Sve ono sa čime smo se mi do sada suočavali jesu pojedinačne situacije, ne formalne informacije, neka anonimna pisma, koja smo razmatrali na fakultetu, upozorili one na koje se odnose. Ne možete povesti postupak na osnovu nekog ogovaranja ili na osnovu anonimnih podataka", kaže ona.

Rektor Kragujevačkog univerziteta Miloš Đuran kaže za B92 da se za sada ne zna da li će biti kontrolisane sve diplome stečene na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

"Svako će odgovarati shodno zakonu. Ako se utvrdi da je učestvovao u nekakvim radnjama, svako mora da odgovara, bio to student, profesor ili radnik fakulteta. Niko nije pošteđen odgovornosti za protivzakonita činjenja", kaže on.

Rektor Kovačević kaže da se vrše stalne kontrole kako bi se sprečila korupcija, a da fakulteti imaju mehanizme da se izbore s tim problemom pre nego što se uključi policija i podnesu krivične prijave

"Svako ko bude uhvaćen na BU da se bavio takvim aktivnostima biće isključen sa BU, biće isključen i student koji je dao novac, biće isključen i profesor koji je primio mito, ta diploma će biti poništena automatski od strane BU", kaže on.

Nemanja Nenadić iz Transparentosti Srbija, međunarodne organizacije koja se bavi borbom protiv korupcije, nada se da će u akciji policije biti prikupljeni adekvatni dokazi koji će potvrditi da postoji i korupcija na univerzitetu.

"Činjenica je da korupcije ima daleko više nego što ima otkrivenih slučajeva. Čak i ako bismo imali 10 puta ili 100 puta više takvih akcija, poput ove na univerzitetu u Kragujevcu, verovatno opet ne bismo iscrpli sve slučajeve korupcije do kojih dolazi", kaže on.

"Bez obzira na to, svakako je zabrinjavajuće što je korupcija zahvatila i jednu ustanovu visokog obrazovanja i da se to svakako loše održava na ugled. Opet, dobro je što se stvari pokreću", kaže on.

U akciju otkrivanja korumpiranih profesora kragujevačkog fakulteta bili su uključeni smederevski policajci i jedan tajni agent, koji je upisao Pravni fakultet i sedam meseci plaćao kako bi položio ispite i dobio diplomu.

Grčka suspendovala priznavanje diploma

Slučaj kupovine diploma iz Srbije proširio se i na zemlje u regionu. Grčka štampa prenosi da je u poslednjih pet godina otkriveno više slučajeva lažnih diploma koje su grčki studenti dobijali u zemljama istočne Evrope, pa i u Srbiji.

Najviše lažnih diploma je iz oblasti prava, medicine, ekonomije i elektrotehnike. Navodi se primer da su otkriveni sumnjivi podaci kod studenata koji su u Srbiji studirali medicinu i ekonomiju.

Dok afera ne bude razjašnjena, grčko ministarstvo prosvete zaustavilo je svako priznavanje diploma dobijenih u Srbiji. O toj odluci je obavešteno i Ministarstvo prosvete u Beogradu.

Ministar Slobodan Vuksanović za B92 kaže da je ta stvar u rukama grčke i srpske policije.  "Ako taj posao bude uspešno obavljen, onda će automatski biti rešeno pitanje i domaćih i stranih studenata", kaže on.

"Kada je reč o grčkim studentima koji su ovde studirali, u tom pogledu oni su ravnopravni s domaćim studentima. Kada je reč o grčkim studentima, do sada nije bilo takvih prijava. Prijave koje smo imali prosleđivali smo na MUP-u i tiču se domaćih studenata", kaže on.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević iznenađen je odlukom grčkog ministarstva obrazovanja. On za B92 kaže da je odluka Grčke prenagljena i neprijatna.

"Ne razumem zašto je to Grčka uradila. To je bio izuzetak, a ne nešto što je redovno. Diploma BU je diploma koja važi u svim zemljama sveta. Profesori sa BU su profesori na Harvardu, Jejlu, Stenfordu. Ako je to neko uradio u Grčkoj, uradio je pogrešno, i to nije put kojim se te stvari rešavaju", kaže on.

Kako saznaje B92, i ranije je bilo problema s diplomama koje su u Srbiji dobijali grčki studenti, posebno oni koji su studirali medicinu.

Naime, Grčka je i ranije suspendovala priznavanje diploma sa univerziteta u Srbiji jer je prilikom zapošljavanja tih studenta bilo utvrđeno da se datumi na položenim ispitima i datumi iz pasoša prilikom ulaska u zemlju ne poklapaju.

Specijalno tužilaštvo ne preuzima predmet

U saopštenju Specijalnog tužilaštva, koje je potpisao portparol Tomo Zorić, navodi se da to tužilaštvo nije preuzelo vođenje predmeta protiv osumnjičenih za primanje mita na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

"Specijalno tužilaštvo prati tok predmeta i ako se budu stekli zakonski uslovi za vođenje postupka iz njegove nadležnosti, Specijalno tužilaštvo će preuzeti predmet", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uhapsilo je 20. februara dekana, prodekana i osam profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu zbog primanja mita i posredovanja u primanju mita.

O vezi profesora iz Kragujevca i Banjaluke

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zatražiće od MUP-a Republike Srpske da ispita veze profesora u Kragujevcu, uhapšenih zbog prodavanja ispita i diploma, sa profesorima iz Banjaluke, pišu "Nezavisne novine".

Policija Srbije je, prilikom pretresa stanova u utorak uhapšenih čelnika i profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, pronašla oko 100 prijava sa Univerziteta u Banjaluci, piše banjalučki list.

Prema informacijama MUP-a RS, veruje se da su u prodavanje ispita i diploma upleteni i neki profesori iz Banjaluke i Republike Srpske.

Rektor banjalučkog univerziteta Stanko Stanić izjavio je da ga je obradovala vest o akciji policije u Srbiji, jer će se, kako je kazao, zbog nje uplašiti i neke osobe u Republici Srpskoj.

"Imamo indicija da ima kriminalaca i ovde među nama i zato mi je drago što se to desilo, jer će se ti kriminalci sada osetiti ugroženim. Jasno im je da će i oni doći na red", kazao je Stanić.

Nenadić: Kap u moru

Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je u Poligrafu B92 da je otkrivanje kragujevačke afere samo kap u moru. Prema podacima Transparencija iz decembra prošle godine, skoro dva odsto stanovništva je dalo mito u nekom obliku.

Međutim, Nenadić kaže da će se od prvog jula ove godine korupcija mnogo lakše otkrivati. Po postojećem krivičnom zakonu, dokazne radnje koje su bile dozvoljene samo u slučajevima organizovanog kriminala, biće proširene i na konkretne slučajeve korupcije, gde organizovanog kriminala nema, ili se ne može dokazati.

"To su mere poput prikrivenog islednika, tajnog nadzora, snimanja pravnih poslova i tako dalje, pa sve do ovog zašticenog svedoka odnosno svedoka saradnika. Od tog 1. jula biće moguće policiji i tužilocima da razotkriju daleko veći broj slučajeva korupcije nego do sada, ali onda će se postaviti pitanje imamo li mi dovoljno obučenih ljudi, imamo li dovoljno opreme da se takve radnje sprovedu u svim onim slučajevima gde postoji sumnja", rekao je Popović.

Svetlost: I zvaničnici i poznati

Kragujevački nedeljnik Svetlost piše da je policijskom akcijom Indeks potvrđeno ono o čemu se u Kragujevcu odavno pričalo. Zbog toga je, posle hapšenja profesora, u toku provera kompletne dokumentacije svih redovnih i vanrednih studenata i onih na postdiplomskim studijama, piše list.

Sumnja se da je fakultetske diplome u Kragujevcu na nelegalan način pribavio veći broj osoba koje nisu pohađale studije, a list navodi da su među njima pojedinci zaposleni u sektoru bezbednosti državne uprave Srbije, veći broj policajaca iz Crne Gore i mnoge osobe iz javnog i političkog života Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, posao prodaje ispita bio je veoma razgranat jer su u policijskoj akciji u stanovima osumnjičenih profesora nađeni na desetine indeksa iz raznih gradova i stotinak prijava za polaganje ispita sa Univerziteta u Banjaluci.

Sve to nagoveštava da će korupcijska afera na Pravnom fakultetu u Kragujevcu proširiti na ceo region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: