Predložen srpski entitet na Kosovu

Bez saglasnosti u pregovorima u Beču. Srpski pregovarački tim predložio formiranje srpskog entiteta. Albanci: Neprihvatljivo.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 22.02.2007.

07:51

Default images

Koordinator srpskog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić izjavio je večeras da u današnjim pregovorima u Beču nije bilo posebnog razgovora o srpskom entitetu na Kosovu. On je objasnio da taj predlog ne podrazumeva poseban nivo vlasti.

"Platforma pod srpskim entitetom podrazuvema pojačana prava opština sa srpskom većinom, direktno s Beogradom, njihovo međusobno povezivanje, status crkve i kulturnog našleđa. Mi smo objasnili da to ne podrazuvema poseban nivo vlasti, nego vrlo čvrstu saradnju srpskih opština u ostvarivanju njihovih interesa na Kosovu", rekao je Samardžić novinarima posle današnjih pregovora.

Beograda predložio je formiranje spskog entiteta na Kosovu, i to u delu plana koji se odnosi na opštine sa srpskom većinom.

Samardžić je podsetio da je taj entitet definisan platformom Beograda.

Drugi koordinator sprkog pregovarackcog tima, Leon Kojen je negirao da je u pregovorima postignut bilo kakav kompromis.

Prema saznanjima B92, Beograd predlaže da se u deo koji se odnosi na opštine sa srpskom većinom unese tekst koji glasi: "Opštine sa srpskom većinom imaće pravo da formiraju srpski entitet s ciljem da osiguraju efikasno sprovođenje njihovih prava i nadležnosti, kao i da na jedinstven način predstavljaju interese kosovskih Srba."

Suroi: Neprihvatljivo

Šef albanske delegacije Veton Suroi kaže da je taj predlog neprihvatljiv. "Albanci se ne mešaju u to šta će pisati u Ustavu Srbije, to nije naše pravo. To je pravo naroda u Srbiji i Skupštine Srbije, pa je isto tako neprihvatljivo iz tog ustava nešto nametati Kosovu", rekao je Suroi.

Beograd je tražio i obezbeđenje pune ravnopravnosti Albanaca, Srba i drugih na Kosovu, a amandman predviđa pojačan status za sve manjine, s tim što bi Srbi zadržali status konstitutivnog naroda.

Član srpske delegacije Dušan Bataković kaže da, prema Ahtisarijevom predlogu, na Kosovu postoje dva zvanična jezika, albanski i srpski. "Time je priznata konstitutivnost srpskog naroda, što se želi suziti na prava manjina. Ako je drugi zvaničan jezik srpski, onda su Srbi konstitutivan narod, a mi od toga ne možemo da odustanemo", kaže Bataković.

Fatmit Ljimaj, član prištinske delegacije, rekao je da nema više politike konstitutivnih naroda . "Upravo zbog priča o konstitutivnosti su i izbili sukobi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Naš koncept je drugačiji, to je građanski koncept", kaže on.

Suroi je posle podne izjavio da su se Beograd i Priština danas saglasili o dva predloga. Jedan od njih je da predsednik Kosova može da vrati zakone koji mogu negativno da utiču na pripadnike nacionalnih zajednica. "Prava građana koja pripadaju manjinama moraju biti uvršćena u kosovski ustav i to je jedan od predloga u kojima imamo dodirnih tačaka", rekao je Suroi na konferenciji za novinare posle popodnevnog dela pregovora.

Surio je naveo da je bilo približavanja i o načinu formiranja buduće Vlade Kosova. "U Ahtisarijevom paketu se insistira da u okviru Vlade jedan ministar bude srpske nacionalnosti i još jedan iz drugih manjinskih zajednica. Složili smo s Beogradom da treba naći formilaciju da se ne insistira na etničkom principu", rekao je Suroi.

Suroi je međutim rekao da su razlike u opštem smislu i dalje nepomirljive. "Ušli smo u ping-pong utakmicu, koja će se nastaviti do kraja procesa. Beoograd sve razgovore započinje time da svaki aneks Martija Ahtisarija mora biti u skladu sa Ustavom Srbije. To je za nas neprihvatljivo", rekao je on.

Juče bez kompromisa

Kojen i Samardžiæ po završetku juèerašnjeg sastanka (FoNet)
Inače, na kraju jučerašnjeg - prvog dana nove runde pregovora, koji je bio posvećen opštim principima Ahtisarijevog dokumenta, bilo je jasno da nije postignut nikakav kompromis.

Beograd je insistirao na razgovorima o statusu Kosova jer se osnovni principi, kako tvrde članovi tima, odnose na status.

"Razmatrali smo stranu po stranu, ali bilo je veoma teško sada posle svega da motivišemo albansku delegaciju da razgovara o pitanju statusa", kazao je Slobodan Samardžić.

"Međunarodni posrednici su pokušavali da ih motivišu, ali prema našem mišljenju, za to je kasno. Nama je predočen dokument koji izgleda kao konačan predlog jer ima sve zakonske formulacije i mi smo reagovali tako što smo podneli dosta amandmana na taj dokument", rekao je on.

Međutim, to je za Albance bilo neprihvatljivo. "Beogradska delegacija nam je predstavila potpuno novi predlog, koji menja prirodu Ahtisarijevog paketa", rekao je Veton Suroi.

"Beograd predlaže da se srpski ustav primenjuje i na Kosovu, koje bi bilo autonomna pokrajina Srbije. Kao što znamo, razlog za izbijanje konflikta na Kosovu je bilo pitanje ko treba da upravlja tom teritorijom", kazao je on.

Osim toga, Beograd je odbacio sve delove Ahtisarijevog plana koji krše teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

S druge strane, Albanci smatraju da se o integritetu Srbije na Kosovu ne može ni razgovarati. "Status Kosova je utvrđen juna 1999. Ovi pregovori služe samo kako bismo utvrdili način postizanja priznanja Kosova u Ujedinjenim nacijama", kazao je Jakup Krasnići, član prištinskog tima.

Leon Kojen, pregovarač beogradskog tima, smatra da to nije realistično: "Da je to tačno, Ujedinjene nacije ne bi otvorile ovaj proces koji treba da utvrdi budući status Kosova."

Što se tiče treće, međunarodne strane u pregovorima, ona je ukazala da će Ahtisari ozbiljno razmotriti samo onaj predlog o kojem će se složiti obe strane.

Osim toga, Ahtisari je naveo i da svako dalje odlaganje rešenja za status Kosova može dovesti do problematične situacije na Kosovu, ali i do nestabilnosti u regionu.

Proroković očekuje odlaganje rešenja

Dušan Proroković očekuje da će posle aktuelnih pregovora u Beču ipak doći do novog, neoročenog odlaganja rešenja statusa Kosova. Proroković je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da su sve zemlje članice Kontakt grupe, osim Rusije, već neko vreme zaokupljene svojim unutrašnjim problemima i da je Kosovo postalo problem administracije tih zemalja.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije koji je za vreme prethodnog skupštinskog saziva obavljao funkciju predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da, ako ne bude saglasnosti među članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, sednice Saveta bezbednosti neće ni biti.

"Naravno, niko neće reći da je Ahtisari loše radio svoj posao, pa mislim da će Ahtisariju dozvoliti da svoj konačni predlog iznese pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali Savet bezbednosi Ujedinjenih nacija neće doneti nikakvu odluku, a to može biti početak suštinskih pregovora o statusu Kosova i Metohije", kaže on.

Proroković je naveo primer Kipra, koji, i pored brojnih rasprava u Savetu bezbednosti, nije rešen više od tri decenije. Međutim, funkcioner DSS-a kaže da hibernacija kosovskog problema ne bi odgovarala Srbiji.

"Beskonačni pregovori ugrožavaju Kosovo"

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je, u intervjuu za Dojče vele, da Priština ne želi "beskonačne pregovore u Beču koji nikud ne vode" i koji ugrožavaju Kosovo.

"Mi ne želimo da se debata o predlozima Ahtisarija vodi iz početka. To će samo značiti beskonačne pregovore koji nikud ne vode i dodatno ugrožavaju Kosovo. To bi ugrozilo našu budućnost", rekao je Sejdiu.

On je optužio Beograd da želi da odloži što je moguće više pregovore u Beču o planu specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo.

"To će povećati napetosti na Kosovu - a cilj je da se pokaže da Kosovo još nije spremno za nezavisnost, da je nestabilno, da ne nudi nikakve mogućnosti svojim građanima, a naročito srpskim građanima", rekao je Sejdiu.

"Verujem da je kosovski pregovarački tim uradio dobar posao. Jasno smo predstavili interese Kosova na svim sastancima u Beču i imamo konsenzus u svim našim odlukama. To pokazuje da predstavljamo apsolutnu većinu kosovske populacije i njegovih institucija", rekao je on.

Radikali traže da se pregovarači vrate

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić poručio je danas pregovaračkom timu Srbije da se odmah vrati sa pregovora u Beču i upozorio ih da nemaju mandat da raspravljaju o detaljima plana Martija Ahtisarija.

"Obaveza pregovoračkog tima bila je da prenese stav Skupštine Srbije o Ahtisarijevom planu. Pošto Ahtisari nije prihvatio srpski stav i nije promenio svoj o nezavisnosti Kosova, pregovarački tim treba odmah da se vrati u Beograd", rekao je Nikolić.

Ocenjujući da Srbija neće ništa dobiti ako nastavi pregovore, zamenik predsednika SRS je upozorio članove pregovaračkog tima da bi na njih mogao da bude "svaljen teret izdaje države" ukoliko nastave da pregovaraju o detaljima Ahtisarijevog plana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: