Hapšenja zbog mita na fakultetu

Policija je danas uhapsila 10 osoba, većinom sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu, zbog sumnje da su primale mito, saopštio je MUP.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.02.2007.

14:36

Default images

Osnovano se sumnja da su od većeg broja studenata profesori primali mito kako bi im omogućili da polože ispite. Osumnjičeni su, navodno, studentima upisivali ocene u indeks i sačinjavali lažne zapisnike o polaganju ispita.

Policija trenutno proverava činjenice i prikuplja dokaze o korupciji na kragujevačkom Pravnom fakultetu, ali i drugim visokoškolskim ustanovama na kojima su osumnjičeni profesori držali predavanja.

Policija je danas u Kragujevcu uhapsila dekana Pravnog fakulteta, Svetu Purića, prodekana Božina Vlaškovića, kao i sedam profesora tog fakulteta, među kojima i bivšu pomoćnicu ministra prosvete, Emiliju Stanković, inače profesora rimskog prava na tom fakultetu.

Slobode su lišeni profesor Ivan Čukalović, šef katedre za međunarodno pravo, Predrag Stojanović, šef katedre za pravne i ekonomske nauke, Dragan Petković, profesor krivičnog prava.

Uhapšeni su i Dragan Bataljević, profesor ustavnog prava, Srđan Đorđević, bivši sudija Ustavnog suda Srbije i docent na predmetu Uvod u pravo, zatim Zoran Simić, šef službe za studentska pitanja, Saša Jovanović iz Velike Plane, bez zanimanja.

Policija je akciju sprovela u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal.

Vuksanović: Lična odgovornost za svakog

Među uhapšenima je i pomoćnica ministra prosvete i sporta, koja je uhapšena kao profesorka na kragujevačkom fakultetu. Nadležni ministar Slobodan Vuksanović izjavio je za B92 da je za taj slučaj saznao iz medija.

On kaže da je njegova pomoćnica Emilija Stanković bila u radnom odnosu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, a da na njen rad u Ministarstvu niko na njen rad nije imao primedbi.

"Međutim, kao što je poznato, u Srbiji postoji strategija za borbu protiv korupcije u svim oblastima i u skladu s tim niko ne može da bude iznad zakona i svako nosi svoju ličnu odgovornost, a mi smatramo da svi nadležni organi treba da rade svoj posao u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i bez izuzetaka", kaže Vuksanović.

Studentska unija nije iznenađena

Studentska unija Srbije saopštila je da nije iznenađena privođenjem 10 profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

SUS je saopštio da je ta organizacija već ukazivala na problem korupcije, "koji postoji na svim univerzitetima u Srbiji."

Korupcija je, prema oceni te organizacije, bila prisutna u sistemu visokoobrazovanja Srbije devedesetih godina, a prisutna je i danas, što ukazuje da univerzitet nije reformisan i da i dalje počiva na starim vrednostima i starim pravilima.

"Iako se Srbija još 2003. godine opredelila za put evropskih obrazovnih integracija, na tom putu nije učinjeno ništa što bi omogućilo stvaranje obrazovnog sistema koji postoji na univerzitetima Evrope", navodi SUS.

Ta organizacija se nada da hapšenje dekana, prodekana i profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu nije prvi korak ka rešavanju problema korupcije koji opterećuje čitavo društvo.

SUS zbog toga obaveštava nadležne organe da u Srbiji, pored Univerziteta u Kragujevcu, postoje i univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici i da se studenti tih ustanova nadaju da je današnja akcija tek početak.

SUS je 2003. godine sa studentskim organizacijama iz regiona osnovao antikorupcijsku mrežu jugoistočne Evrope, ali institucionalna borba protiv korupcije nikada nije započela, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: