Riker: Ne očekujem veto Rusije

Šef UNMIK-a Joakim Riker rekao da ne očekuje ruski veto u Savetu bezbednosti kada se bude rešavalo pitanje Kosova.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 17.02.2007.

11:41

Default images

On je, u intervjuu katarskoj televiziji Al Džazira, istakao da rešenje neće biti nametnuto, ali da će pre toga biti neophodno dogovoriti se oko nekih praktičnih delova paketa.

"Važno je videti da je za sada na stolu predlog čije su dve trećine pitanja vezana za manjine na Kosovu, a samo je jedna trećina vezana za ostala pitanja odvajanja Kosova iz Srbije, uključujući pitanja kao što su podela nadležnosti i obaveza. Marti Ahtisari u ovaj dokument nije uključio svoj završni predlog vezan za konačan status. To će doći na red neposredno pred zasedanje Saveta bezbednosti. Rusija je aktivan član Kontakt grupe u pregovorima oko Kosova, i ona neće uloižiti veto u Savetu bezbednosti", rekao je Riker.

Odlazeći ministar Zoran Lončar uveren je da će Savet bezbednosti odbaciti predlog Martija Ahtisarija o statusu Kosova kao nelegitiman. Lončar je istakao da se ne samo Rusija i Kina, već i veliki broj drugih država, principijelno protivi otimanju 15% teritorije jednoj suverenoj državi i članici UN.

Jeremić: Imamo dosta amandmana

Pregovarački tim Beograda imaće dosta amandmana na predlog Martija Ahtisarija, kaže savetnik predsednika Srbije.

Savetnik Predsednika Srbije za spoljnu politiku Vuk Jeremić kaže da pregovarački tim Beograda želi da bude konstruktivan u bečkom procesu. "Naravno, neće biti kompromisa kada je u pitanju očuvanje naših nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji", rekao je Jeremić.

Povodom Ahtisarijeve ocene da je malo verovatno da će biti postignut kompromis u pregovorima u Beču, Jeremić je rekao da to neće pokolebati tim Beograda da bude konstruktivan u pregovorima.

Jeremić je rekao da će sve biti u rukama članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ako Ahtisari pred SB UN iznese rešenje koje neće biti kompromisno, a to telo ne bude spremno da ga prihvati.

Flajner: Sa Ahtisarijem nisu pravi pregovori

Stalni savetnik beogradskog pregovaračkog tima Tomas Flajner izjavio je da ukoliko na pregovorima o Kosovu i Metohiji u Beču glavnu reč bude vodio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari, to neće biti pravi pregovori.

"Potreban je pravi kompromis zasnovan na pregovorima u kojim glavnu reč vode zainteresovane strane, a međunarodni posrednik samo nadzire proces", rekao je Flajner za RTS.

Prema njegovim rečima "sve drugo nisu pregovori već razgovori ili razmena mišljenja o posrednikovom planu, koji se tokom tih razgovora neće menjati i koji će na kraju svima biti nametnut".

Naveo je da je problem što nikada nije ni bilo pravih pregovora i nikad se nije mogao naći pravi kompromis i podsetio na deo razgovora vođenih o statusu Kosova i Metohije u julu u Beču.

Suroi: Manjine u sporazumu, ne u ustavu

Predsednik Konsultativnog saveta za manjine u pregovaračkom timu Kosova Veton Suroi izjavio je da bi pitanja koja se odnose na predstavljanje manjina u Skupštini i Vladi Kosova trebalo urediti posebnim sporazumom, a ne Ustavom.

Kako piše Koha ditore, Suroi je uoči odlaska članova Konsultativnog saveta za manjine u trodnevnu posetu Antaliji u Turskoj rekao da se na sličan način moraju rešavati i pitanja koja se odnose na međunarodne predstavnike u Ustavnom sudu zaduženih za probleme manjinskih zajednica.

Suroi je rekao da u paketu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija postoje veoma jasne obaveze koje preuzima Kosovo kada je reč o pravima manjinskih zajednica i založio se da se ta pitanja rešavaju posebnim zakonom o manjinskim zajednicama.

Tajms: Kosovo bi moglo da bukne

Kosovo bi moglo da bukne ako se nastavi sa odlaganjem rešenja statusa i ispunjenja zahteva Albanaca, piše danas Tajms i dodaje da se, u međuvremenu, Zapadna Evropa tiho nada da će preostali Srbi etnički očistiti sami sebe.

Moralno, Albanci na Kosovu imaju pravo da traže punu nezavisnost, pod uslovom da su Srbi među njima zaštićeni od fizičkih napada i ekonomske diskriminacije. Legalno, Kosovo je srpska provincija i Beograd smatra da bi davanje teritorijalne nezavisnosti bio napad na teritorijalni integritet Srbije i kršenje Povelje UN, piše list.

"Politički je izuzetno važno sprečiti da Kosovo, čije sećanje na sukobe doseže do srednjevekovne istorije, postane, ponovo, bure baruta na Balkanu. Zbog toga UN i NATO odlažu rešavanje budućnosti Kosova dok ne bude postignut kompromis koji će obe strane biti spremne da prihvate", navodi se u komentaru Tajmsa.

List navodi da takva ideja jeste razumna, ali, budući da reč kompromis ne postoji u srpskom i albanskom rečniku, nije izvodljiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: