Svedok protiv Haradinaja poginuo

Svedok protiv Ramuša Haradinaja poginuo u Podgorici u saobraćajnoj nesreći, tvrde podgoričke Vijesti. Tribunal bez komentara.

Izvor: B92

Subota, 17.02.2007.

10:35

Default images

Podgoričke Vijesti objavile su da je u glavnom gradu Crne Gore u saobraćajnoj nesreći poginuo Rom Kujtim Beriša koji je trebalo da svedoči pred Haškim tribunalom protiv Ramuša Haradinaja. Portparol haškog tužilaštva Olga Kavran za B92 nije mogla ni da potvrdi ni da demantuje da je Beriša na listi zaštićenih svedoka.

Kjutim Beriša, koji je prema navodima lista, trebalo da bude jedan od ključnih svedoka protiv Haradinaja, ranije je živeo u Dečanima, a poginuo je u četvrtak uveče kada je na njega i još dvojicu Roma u neosvetljenoj ulici u podgoričkom naselju Konik, naleteo automobil kojim je upravljao Aleksandar Ristović.

Ristović bi, prema pisanju lista, trebalo da bude predat istražnom sudiji, a u istragu se uključila i crnogorska kriminalistička policija "jer se ne isključuje mogućnost da nesreća u kojoj je stradao Beriša, a teško povređena dvojica Roma, nije bila slučajna".

Vijesti saznaju da je Berišu na dan pogibije u Podgorici posetio predstavnik međunarodne institucije ili strane države i sa njim razgovarao u vezi sa suđenjem Haradinaju koje je zakazano za 5. mart.

Bez reakcija organa Crne Gore

Crnogorski državni organi nisu se oglašavali povodom saobraćajne nesreće. U policiji i pravosuđu nije bilo moguće saznati koliko su opravdane sumnje da ova nesreća nije bila slučajna.

Pored toga, još uvek je nemoguće dobiti odgovor na pitanje ako je Beriša boravio u Crnoj Gori kao svedok pred haškim tribunalom - ko je bio odgovoran za njegovu bezbednost?

U haškog tužilaštvu ni danas nisu mogli da potvrde šta se dogodilo i da li je Beriša na listi svedoka.

Suđenje Haradinaju, bivšem komandantu OVK i premijeru Kosova, trebalo bi da počne 3. marta. Tim Karle del Ponte više puta je izjavio da ima poteškoće da na Kosovu pronađe svedoke koji će potvrditi navode da je Haradinaj odgovoran za zločine koji su se dogodili 99. godine.

U optužnici protiv Haradnija opisano je i mučenje Roma Mišina Beriše, njegovog sina Saljija i još jednog muškarca u avgustu 98. u štabu OVK u mestu Riznići, zbog njihove "navodne saradnje sa srpskim snagama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: