Nove lične karte tek od septembra

Izrada novih, savremenih ličnih karata počeće najranije za šest meseci. Čip samo uz saglasnost vlasnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.02.2007.

09:23

Default images

Zavod za izradu novčanica i kovanog novca preuzeo je specijalne mašine za izradu identifikacionog dokumenta od MUP-a Republike Srbije, ali zbog tehničkog osposobljavanja osoba koje će raditi na njima nerealno je očekivati da će prva zamena ličnih karata biti obavljena pre jeseni, rekao je za B92 generalni direktor ZIN-a Ljubiša Vuletić.

Nova plastificirana lična karta, malo manja od kreditne kartice, sadržaće podatke koji obezbeđuju pouzdanu proveru i potvrdu identiteta, što podrazumeva digitalnu fotografiju, otisak prsta i potpis.

Na prednjoj strani u gornjem uglu biće grb Srbije i neutralni zaštitni motiv. Kako bi se pomoću lične karte građanima brže utvrđivao identitet, pored odštampane fotografije, biće i skeniran otisak prsta, kao i potpis - takozvani biometrijski podaci. Građani će se fotografisati digitalnom kamerom ili će se skenirati fotografija priložena uz zahtev za izdavanje lične karte.

Građanima kojima vera nalaže da nose kape, dozvoljeno je da se sa njima i fotografišu. Građane će fotografisati u MUP-u, koji je zadužen i za unošenje podataka.

Osnovni podaci poput prezimena, imena, datuma rođenja, pola, kao i podaci o izdavanju dokumenta, upisivaće se u središnjem delu dvojezično, odnosno trojezično: na srpskom - ćiriličnim pismom, na engleskom, kao i na jeziku i pismu nacionalne manjine.

Na poleđini su predviđene rubrike za unošenje matičnog broja, države, mesta i opštine rođenja, prebivališta i adrese, kao i prostor za digitalnu sliku otiska prsta, prostor za mašinski čitljivu zonu i prostor gde se, uz saglasnost vlasnika, može ubaciti čip.

Umesto sa 18 godina, svi građani stariji od 16 godina obavezni su da podnesu zahtev za izdavanje lične karte.

Umesto dosadašnjih deset, lične karte će imati rok važnosti od pet godina. Zakonom je predviđeno da se stare lične karte zamenjuju novim sukcesivno, odnosno tek pošto građanima isteknu još važeće lične karte, a najkasnije do 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: