EP: Države sarađivale s CIA

Evropski parlament odobrio izveštaj koji optužuje neke evropske zemlje da su sarađivale s CIA tokom transfera optuženih.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

17:11

Default images

Velika Britanija, Nemačka, Italija i druge evropske države su pod sumnjama da su sarađivale s CIA prilikom prevoženja optuženih za terorizam, što se po EU standardima smatra kršenjem ljudskih prava.

Izveštaj, kojim je zaključena jednogodišnja istraga o aktivnostima CIA u Evropi, ne daje direktne dokaze da je američka obaveštajna agencija organizovala tajne zatvore u Evropi, što je bio povod za započinjanje istrage, ali je optužio neke vlade za saučestvovanje u sprovođenju tajnih programa obaveštajne agencije SAD.

Izveštaj je odobren s manjom podrškom nego što se očekivalo. Za izveštaj je glasalo 382 evropskih parlamentaraca, dok je bilo 256 protiv i 74 uzdržanih. Poslanici su se tokom rasprave sukobili oko tona i sadržaja izveštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: