Tužilaštvo protiv kraće optužnice

Haško tužilaštvo ne smatra da je skraćenje optužnice protiv tri zapovednika OVK dobar potez.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

14:07

Default images

Smanjivanje broja tačaka optužnice ili incidenata na koje se one odnose "ugrozilo bi srž predmeta optužbe i time bi povredilo pravo Tužilaštva na pravično suđenje", ističe se u odgovoru Tužilaštva na zahtev Pretresnog veća da se smanji obim optužnice protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja.

Optužnica protiv trojice bivših zapovednika OVK sadrži 37 tačaka i to, smatra Tužilaštvo, stvara "pogrešan utisak" o veličini predmeta. Te tačke odnose se na 18 odvojenih incidenata s relativno malim brojem žrtava, ukupno 65, različite etničke pripadnosti.

Trojica optuženih terete se za kršenja zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovečnosti u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, što obavezuje Tužilaštvo da dokaže "reprezentativnost" zločina navedenih u optužnici, kao i sistematski i rasprostranjeni karakter napada na civilno stanovništvo.

Svaki od incidenata navedenih u optužnici je, ističe se u odgovoru, ključan za dokazivanje njenih navoda, pa bi se smanjenjem njihovog broja "povredilo pravo Tužilaštva na pravično suđenje."

Sudije su u svom zahtevu navele osam tačaka, odnosno četiri incidenta, koje bi, po njihovom mišljenju, trebalo isključiti iz optužnice. Tužilaštvo, međutim, upozorava da bi se time narušila "delikatna ravnoteža" etničke pripadnosti žrtava za koje se terete Haradinaj, Baljaj i Brahimaj.

Odbacivanjem tih osam tačaka "otpalo" bi 11 od 18 srpskih žrtava identifikovanih u optužnici i samo tri od 19 navedenih žrtava kosovskih Albanaca.

Tužilaštvo će, navodi se dalje u odgovoru Pretresnom veću, možda biti prinuđeno da samo odustane od dokazivanja nekih navoda zbog "oklevanja" mnogih svedoka da se pojave pred sudom, pa je sadašnji zahtev za kresanje optužnice "preuranjen."

Dokazivanje mnogih tačaka ili incidenata zavisi od iskaza tri ili četiri svedoka za koje je u ovom trenutku neizvesno da li će se predomisliti i odustati od svedočenja.

Tužilaštvo smatra da je već učinilo dosta da bi skratilo postupak protiv trojke OVK. Lista svedoka optužbe je sa 107 smanjena na 99, a vreme njihovog glavnog ispitivanja sa 230 na 125 sati, odnosno tridesetak radnih dana. Početak suđenja je zakazan za 5. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: