Slovenija: Antiitalijanski grafiti

U Sloveniji se pojavili antiitalijanski grafiti. Protest Italijanske unije.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

18:17

Default images

Italijanska unija, organizacija italijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji, osudila je antiitalijanske grafite koji su se prošle nedelje pojavili u Sloveniji, u krajevima gde živi ta manjina, preneli su danas ljubljanski mediji.

Prošlog vikenda u Kopru i Piranu, na dvojezičnim pločama, kao i na fasadama dve škole u kojima se odvija nastava na italijanskom jeziku, pojavili su se antiitalijanski grafiti, a na nekim dvojezičnim pločama prefarbani su toponimi sa italijanskim nazivom i napisano SLO.

Natpisi su u međuvremenu uklonjeni, a policijska uprava u Kopru potvrdila je da istražuje te slučajeve, javila je agencija Hina. Italijanska unija nazvala je te ispade slučajevima nacionalizma usmerenim protiv italijanske zajednice u Sloveniji.

"Italijanska unija ogorčena je zbog tih pojava i odlučno osuđuje vandalske postupke i neprikrivene pretnje Italijanima do kojih je poslednjih dana došlo u Kopru i Piranu", navodi se u saopšenju Unije, koje je prenela slovenačka agencija STA.

Kako se navodi, Unija je ocenila da se radi o sramnim postupcima koji se ničim ne mogu opravdati.

Kako navodi STA, na italijanskoj gimnaziji u Kopru, u vreme kada se u Italiji obeležavao državni praznik Dan sećanja, krajem prošle nedelje, nepoznate osobe su na zgradi napisale grafit: "U dušmanina roda slovenskog iz oblaka neka udari grom".

Taj natpis je stih slovenačkog pesnika iz XIX veka Franca Prešerna, iz poeme "Zdravica", iz koje su stihovi uzeti za tekst današnje slovenačke himne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: