Bot: Vlada da sarađuje s Hagom

Šef diplomatije Holandije Bernard Bot rekao da Srbija ima evropsku perspektivu, ali da nova vlada mora jasno da sarađuje s Hagom.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

21:34

Default images

Bot je, nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Draškovićem, ukazao da je potrebno što pre formirati novu proevropsku vladu koja će dati "jasan znak" da je spremna da uhapsi haške begunce.

Holandski ministar je izrazio zadovoljstvo zato što je od predsednika Srbije Borisa Tadića dobio uveravanje da će pregovarački tim Beograda otići u Beč na nastavak razgovora o budućem statusu Kosova i ukazao da je bolje postići rešenje "uz međusobno razumevanje nego ga nametnuti".

Drašković je rekao da Srbija "ima pravo da bude protiv nasilnog prekrajanja svojih međunarodno priznatih granica i da je odbijanje tog nasilja legitimno, nije ekstremno i ne može se nazvati nekonstruktivnim".

"Svi zahtevi da se nasilno promene granice međunarodno priznatoj državi jesu ekstremni i nisu konstruktivni", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Drašković je, međutim, izrazio nadu da će na kraju, ipak, doći do kompromisa, da će se poštovati sva prava kosovskih Albanaca, ali i teritorijalna celovitost države Srbije.

Sa holandskim šefom diplomatije razgovarao je i predsednik Srbije Boris Tadić. Kako je saopšteno iz Tadićevog kabineta, Bot je predsedniku Srbije preneo da će Holandija podržati Srbiju na putu evropskih integracija i da očekuje da ona ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.

Tadić je rekao da će Srbija učestvovati u pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije i diplomatskim sredstvima braniti svoje nacionalne i državne interese i da neće prihvatiti nezavisnost te pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: